Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret utlovar egen bevisning

/

När? Var? Hur?

Svaren på de frågorna finns inte i utredningen om Linda Chens död. Det kan advokat Peter Althin konstatera efter att ha hört åklagarnas sakframställan.

På tisdag lovar försvaret att presentera nya uppgifter, som styrker 34-åringens historia.

Vad vill dock inte advokaten avslöja nu.

– Vänta till i morgon, säger han.

Annons

Svartsjuka, bristande bröllopsplaner och pengar.
Lägg till en bilfärd där turerna ändrats, ett påstått möte med en vän, en kidnappningshistoria och ett fynd av en kvinnas döda kropp.
Det är huvudpunkterna i målet mot den 34-årige man som anklagas för att ha mördat sin sambo, 32-åriga Linda Chen. I går inleddes rättegången och åklagarna gjorde sin sakframställan.
Vid dagens slut kunde advokat Peter Althin, som försvarar den misstänkte, bara konstatera:
- En lång dag. Och inga nyheter.
Enligt advokaten är det en ambitiös utredning som åklagarna presenterar.
Men den ger enligt Peter Althin inte svar på de allra viktigaste frågorna:
Var dog Linda Chen? När dog hon? Hur dog hon? Och vem gjorde det?
34-åringen har inte heller varit glasklar i sin berättelse rörande sin sambos försvinnande. Bland annat har han lämnat olika versioner om den biltur paret ska ha gjort den 1 augusti.

Hur kommer det sig?
- Vad det beror på är väl närmast en psykologisk fråga. Han har medgett att han kan ha sagt fel och berättat att han varit helt uppslukad av Lindas försvinnande och kan ha blandat ihop uppgifter, säger Peter Althin.
Under utredningens gång har mannen vid minst två tillfällen nämnt att andra personer haft motiv att ta livet av Linda Chen. Det är uppgifter som polisen följt upp, men försvaret anser inte att spåret alternativa gärningsmän utretts tillräckligt.
- Nej, man gör som Leif GW, det vill säga utgår från statistiken. Den säger att det oftast är någon närstående som ligger bakom ett brott av den här typen. Men inte alltid, säger Peter Althin.
Enligt advokaten är Linda Chens ekonomi högintressant i frågan om alternativa gärningsmän. Hon tjänade runt 18 000 i månaden, men hade samtidigt ett flöde av stora summor pengar på sina konton.

Varifrån kom de?
- Jag menar att om man tittar på det kan man också hitta presumtiva gärningspersoner.
I samband med att åtal väcktes och utredningen offentliggjordes, blev det känt att polisen hittat bilder, en dator och en mobiltelefon tillhörande den misstänkte, som använts i bland annat Stockholm, Söderhamn och Bollnäs.
Det skedde samtidigt som denne påstod sig ha varit kidnappad och hållits instängd i en bagagelucka.
34-åringen har ställts inför bevisen, men vidhåller att han drogats och spenderat 65 timmar i fosterställning i en bil. Nu är det upp till domstolen att avgöra om den historien kan tas för sanning.

Och om inte, hur hamnade mannen då på fyndplatsen?
- Vi har vissa förklaringar som vi kommer med, säger Peter Althin.

Så det kommer ett svar på det?
- Det kommer många svar, lovar advokaten.
Och det med början redan på tisdag.
På tisdagen ska nämligen förhören med 34-åringen inledas i tingsrätten. Så mycket som två hela dagar är avsatta, för hans historia om vad som hände när hans sambo försvann.
På försvaret ligger ingen bevisbörda, men advokaten avslöjar ändå att man har ambition att lägga fram vissa uppgifter som styrker den misstänktes berättelse.
Bland annat rörande möjligheten att drogas, utan att det lämnar spår.
- Och så är det en annan sak.
- Men det avslöjar jag inte. Vänta till i morgon (läs tisdag, red anm.), säger Peter Althin.

Linda Solum

Mer läsning

Annons