Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första spadtaget taget

/
  • Anderz Wahlström – representant för Austrian Energy & Environment – Maud Kvarnäng (C) – och Marcus Brunzell, NCC, som utför själva byggarbetet, tog ett gemensamt spadtag.

Det första spadtaget är taget. Och redan i augusti nästa år räknar Bollnäs Energi med att kunna tända den nya pannan som ska förse invånarna med kraftvärme.
Prislapp: Drygt 400 miljoner kronor.

Annons

Även om vädret är grått och dystert så är minerna nöjda på den skara människor som samlats utanför värmeverket i Bollnäs.

- Tja, man kan ju inte vara annat än glad, nu ska ju spaden äntligen sättas i jorden, säger Mikael Strandberg, vd för Bollnäs Energi.

Nu är det ändå inte han som får äran att gräva det första hålet. Det gör bolagets ordförande Maud Kvarnäng (C) tillsammans med Anderz Wahlström – representant för Austrian Energy & Environment som kommer att leverera pannan – och Marcus Brunzell, NCC, som utför själva byggarbetet.

En spade med tre handtag – och gropen är perfekt.

- Redan när Säverstaverket började byggas för snart 30 år sedan var det en betydande investering. 76 miljoner kronor på ett bräde. Nu satsar vi 400 miljoner i en ny panna, en turbin och rökgasrening. Den största enskilda investeringen någonsin i Bollnäs, säger Maud Kvarnäng entusiastiskt.

Inom tolv ska investeringen ha betalat sig själv och resultera i ännu mer fjärrvärme och möjlighet till lokal el från egna sopor.

Går allt som planerat kommer stålstommen för den nya pannan att resas i september i år och tändas för första gången i augusti 2011.

Mer läsning

Annons