Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första preliminära antagningen klar

I dagarna har de första preliminära antagningarna gjorts till höstens gymnasieutbildningar. Antalet niondeklassare som valt friskolegymnasiet Hälsingegymnasiet i Bollnäs som sitt förstahandsval har fördubblats medan det kommunala Torsbergsgymnasiet i Bollnäs har tappat sökande.

Annons

Lars Nilsson, rektor på Torsbergsgymnasiet, konstaterar att det är en allmän nergång på alla program. En av anledningarna till att antalet elever som har sökt Torsbergsgymnasiet i första hand har gått ner menar han är de mindre årskullar som nu kommer upp i gymnasieålder.

- Men vi ska inte sticka under stol med att det också blivit en tuffare konkurrenssituation, säger Lars Nilsson. Att Hälsingegymnasiet ökar sitt intag märks självklart hos oss också.

I stort stämmer antalet sökande till Torsbergsgymnasiets program överens med antalet platser som skolan kan erbjuda. Däremot har inte alla sökande blivit preliminärt antagna eftersom de inte uppfyller behörighetskraven.

- Det är kanske det mest oroväckande, säger Lars Nilsson. Att så många sökande inte hade behörighet med sina höstbetyg.

Behörighet har däremot de flesta som sökt till Hälsingegymnasiet och de flesta har dessutom skolans program som sina förstaval.

- Det stämmer, säger Dennis Malmberg på Hälsingegymnasiet. Och årets ansökningar är en fördubbling av sökande så det här känns jättekul för vår del.

På Voxnadalens gymnasium i Ovanåker ser antalet sökande ut som beräknat.

- Vi är nöjda med vår sökbild, säger skolans rektor, Christer Andersson. Två tredjedelar av kommunens nior har valt hit i första hand och med tanke på att vi bara har en tredjedel av programmen på vår skola är vi jättenöjda.

Mer läsning

Annons