Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förödande förstörelse

/

Fönsterrutan krossades, ugnen och tv:n slogs sönder och sedan tömdes en pulversläckare ut över hela sommarstugan på Strömheden i Segersta.

- De som har gjort det här har gjort det på ren jävelskap, säger Per-Anders Andersson som byggde sommarstugan i mitten av 1960-talet.

Annons

Under onsdagen berättade vi om två olika fastigheter i Segerstatrakten som haft påhälsning av tjuvar som vandaliserat och förstört. Ena stället var i Mårdnäs och det andra var en villa i Landa. Nu har en tredje vandalisering upptäckts – en sommarstuga på Strömheden.

- När jag hörde att huset i Landa haft inbrott så åkte jag hit för att titta. Först hörde jag brandvarnaren som tjöt för att det var snart slut på batteri, sen såg jag att fönstret vid altanen var krossat. Jag ringde polisen, säger Per-Anders Andersson som har byggt stugan som numera ägs av hans döttrar.

Vi träffar Per-Anders Andersson och Åke Jacobs för att prata om den senaste tidens vandaliseringar. Eftersom polisens tekniker har varit på plats så det är okej för oss att stiga på in i stugan. På golvet är allt vitt och alla möbler har ett vitt damm som kommer från pulversläckaren som tjuvarna tömde ut över stugan innan de stack iväg. Pulvret från släckaren gör att det sticker i näsan. I köksdelen är skåpsluckorna öppna och glassplitter från ugnsluckan och en kaffebryggare ligger på golvet tillsammans med makaroner. I sovrummet har en tv slagits sönder.

- Den här stugan används bara på sommaren så vi har tömt den på allt av värde innan vintern, säger Per-Anders Andersson.

Åke Jacobs ser sig omkring. Han är "hustomte" till fastigheten i Landa, 500 meter därifrån, som också haft inbrott och utsatt för vandalisering. Ägaren till den bostaden är Anna-Karin Forsberg som bor i Stockholm och just nu befinner sig utomlands. Anna-Karin Forsberg skriver i mejl:

- Det här känns förskräckligt. Jag har växt upp i huset och har massor av minnen därifrån. Vi bor i Stockholms innerstad och huset har varit en avkopplande plats. Efter det här vet jag inte hur det kommer att bli. Jag vet inte heller hur jag ska förklara för mina barn hur man kan göra något sånt här. Vi har lagt ner mycket energi på att renovera och nu får vi börja om. Jag kommer alltid att bära med mig den här händelsen, säger Anna-Karin Forsberg.

Åke Jacobs berättar om skadorna i Forsbergs villa i Landa:

- De har gått loss med hammare och yxa på inredningen och förstört duschdörrar, toalett, innerdörrar, fönster, tavlor, spishällen... De har verkligen gått in för att förstöra.

I torsdagens tidning framgick det att tjuvarna slagit sönder en vattenledning så vattnet forsade, men den uppgiften var felaktig. De hade slagit sönder badrummet och lämnat kranen på, men vattnet har runnit undan i avloppet.

Även fritidshuset i Mårdnäs har enligt polisanmälan blivit utsatt för liknande skadegörelse. Polisen ser också ett samband mellan skadegörelserna i bostäderna och med den vandaliserade bilen som stod parkerad vid Stora vägen. I den bilen fanns hål i vindrutan, som kan vara från någon form av vapen.

- Vi har säkrat vissa spår på brottplatserna och vi utesluter inte att det är samma gärningsmän till inbrotten i fritidshusen och som också har vandaliserat bilen. Men vi arbetar förutsättningslös och vi tar gärna in tips från allmänheten, säger Jan-Erik Hansson vid Bollnäspolisen.

Mer läsning

Annons