Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorar vapenlicenser och riskerar åtal

/
  • Syskonen Berit och Tommy Gustafsson är besvikna över polisens beslut och chockade över påföljderna. - Man känner sig som en brottsling. Jag har aldrig haft något otalt med rättvisan tidigare. Nu har jag tappat tron på hela systemet, säger Berit Gustafsson.

Syskonen Gustafsson trodde att de förvarade sina jaktvapen helt korrekt — i ett godkänt vapenskåp — hos föräldrarna i Röste. Efter en rutinkontroll beslagtog polisen gevären och de förlorade sina vapenlicenser. Nu väntar eventuellt åtal och åtminstone dagsböter för brott mot vapenlagen.

Annons

Polisen meddelade att de skulle utföra en kontroll av deras fars vapenlicens och vapenförvaring. Vid tidpunkten för kontrollen åkte också syskonen dit med sina licenser. Vapenskåpet i sig visade sig uppfylla kraven utan problem men besöket fick ett abrupt slut när en av poliserna skadade sig på en Morakniv och behövde uppsöka akuten.

- De försvann hastigt och sedan hörde vi inget på flera veckor, berättar Tommy Gustafsson.

Fyra veckor senare dök plötsligt tre uniformerade poliser upp i föräldrahemmet. Polisen beslagtog syskonens vapen, ammunition och vapenlicenser. Berit föreslog omgående att hon skulle köpa vapenskåp men fick svaret att det var för sent. Nu är höstens jaktsäsong förstörd.

- Vi har överklagat polisens beslut att omhänderta våra vapen, men de säger att vi garanterat kommer att förlora licenserna i två till fem år.

Berit berättar att det alltid har varit naturligt att ha jaktgevären hemma hos föräldrarna.

- Jaktdagarna startar alltid hos mina föräldrar. Jag tog jägarexamen 1993 och hade lägenhet då. Att förvara gevären i pappas vapenskåp var naturligt. Jag sökte om tillstånd hos polisen och fick det godkänt. Sedan dess har mina jaktgevär funnits där.

Att lagen om förvaring ändrades 2000 har gått helt förbi och polisen, som haft uppgifterna om förvaringen, har inte hört av sig. Nu vill Berit Gustafsson framförallt upplysa andra, som kanske inte heller känner till lagen, om vad som kan hända om inte allt är korrekt.

Mer läsning

Annons