Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarkväll om hundar och Jussi Björling

/
  • Journalisten och författaren gästade Bollnäs på tisdagskvällen och berättade om några av sina böcker. Det handlade främst om strävhåriga taxar och om Jussi Björling.

Hundar, Jussi Björling och i viss mån Hitlers rustningsminister Albert Speer. Det var temat för tisdagens författarkväll i Bollnäs bibliotek. För anförandet svarade journalisten och författaren Yrsa Stenius.

Annons

Yrsa Stenius förklarade att hon främst skulle uppehålla sig vid de två böcker som för närvarande ligger hennes hjärta närmast. Och det är den senaste Taxar kärlek och sorg samt boken om Jussi Björling - Tills vingen brister.

Boken om Jussi Björling har sålts i 30 000 exemplar och är just nu under översättning till engelska.

Men Yrsa Stenius förklarade också att hon också tyckte om sin bok om Albert Speer som kom för tolv år sedan och Lögnens olidliga lätthet som kom 2005. Det är något paradoxalt med lögnen.

- Lögnen förtär allt förtroende mellan människor. Men samtidigt kan vi inte leva utan smålögner, konstaterar Yrsa Stenius.

Hundboken var arbetsnamnet på hennes senaste bok Taxar kärlek och sorg.

- Jag har levt med hundar i hela mitt liv. Men inte levt med någon tvåbent varelse i vuxen ålder. Och mina hundar har alltid varit strävhåriga taxar.

Att hon valt att leva med hundar tror hon kan bero på hennes uppväxt. För tidigt född och i stort sett hela första året på barnsjukhus.

Men när boken var färdig konstaterade Yrsa Stenius att det inte var någon hundbok. Utan en livsbok om hennes upplevelser, minnen och erfarenheter tillsammans med de olika hundar hon haft. Det är både mörka och svidande som ljusa och glada minnen.

Yrsa Stenius berättade kort om några av sina hundar. Wilma, som följde med till Sverige och blev redaktionshund på Aftonbladet. En skräckinjagande varelse som bet fem chefer. Om Mira som var en oerhört slug hund.

- Hon hade ett eget liv ute i skogen. Varje dag försvann hon ut i skogen och var borta prick en timme och en kvart.

Men den kanske mest älskade hunden i Yrsas liv var en spets som tillhörde hennes barnsköterska, som blev som en modersgestalt för henne. Spetsen tog på sig beskyddarrollen för den lilla rädda Yrsa.

I boken Tills vingen brister berättar Yrsa Stenius om Jussi Björling, världstenoren som drillades hårt av sin far och stod på scen första gången då han var fyra år. Med länga turnéer över hela landet blev det sporadiskt med skolgången. Och han hade komplex för sin bristfälliga utbildning.

Utan sången var han inget och han förblev en pojke som led av mammabrist. Mamman var svårt sjuk och fick inte ta hand om sina pojkar.

Jussi Björlings liv var en berg och dalbana. Efter varje stor framgång försvann han med svåra depressioner som han själv medicinerade med allt för mycket alkohol.

Yrsa Stenius förklarade att det fanns likheter mellan Jussi Björling och Albert Speer. Även Albert Speer var en liten pojke memmabrist.

Mer läsning

Annons