Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författardrömmen slog in med kossan Margit

/

För sex år sedan fick Karin Linderoth en speciell julklapp – veckogamla highland-kalven Margit – som fick en given plats i familjen. Nu har Karin Linderoth skrivit barnboken "Mormor KrutRök får besök" där Margit har huvudrollen. Den 5 mars ges boken ut och författaren kommer till Bollnäs Bibliotek.

Annons

Karin Linderoth är verksam konstnär i skånska Lönsboda. I många år har hon närt en dröm att skriva barnböcker. Nu har drömmen slagit in. Bokförlaget K&R i Bollnäs ger nu ut Karin Linderoths barnbok "Mormor KrutRök får besök".

Allting började med en annorlunda julklapp – kalven Margit.

– Margit hade blivit utstött av sin mamma och vi fick mata henne med flaska. Hon tydde sig mycket till mig och våra hundar. De första åren levde hon som en hund och följde med mig nästan överallt, säger Karin Linderoth och berättar att Margit är den stora inspirationskällan till barnboken.

I boken får läsaren följa Mormor KrutRök och barnbarnet Rosita som ska vara kovakt i en vecka. Det blir ett spännande äventyr med varm humor. När kossan Margit kommer visar det sig att hon inte alls är som andra kor. Margit vill vara med Mormor KrutRök och Rosita och mysa framför kaminen eller sola på verandan. Karin Linderoth har också gjort bokens illustrationer.

– Den riktiga Margit trodde först att hon var hund. Hon var med mig och åkte spark, plockade svamp och älskade att vila på verandan, berättar Karin Linderoth.

Men med åren blev Margit en stor och rund highlandcattle-kviga och det började bli jobbigt för familjen när hon gick lite hårt åt trädgårdens blommor och stångade sönder bilarnas extraljus. Så familjen fick börja koträna Margit.

– I början fick hon gå i hagarna närmast gården så hon kunde se oss. Men nu är hon helt kotränad och hon är nöjd med livet i hagen, säger Karin Linderoth.

Nu har Margit hunnit fylla sex år och har fått två kalvar. Men ibland smiter hon ut från hagen och lägger sig på verandan.

– Hon är en speciell ko så jag tycker att hon skulle passa bra i en barnbok, säger Karin Linderoth.

Boken ges ut den 5 mars och samma dag kommer Karin Linderoth till Bollnäs Bibliotek. Hon kommer också att visa illustrationer, några av bilderna kommer att finnas kvar i en utställning som pågår mars månad ut.

Mer läsning

Annons