Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förfallet i Arbrå är en skamfläck"

/
  • Bo Lindgren (S), ordförande i miljö- och byggnämnden, anser att frågan om miljön längs Bondegatan måste få en snabb lösning.

Miljö- och byggnämnden i Bollnäs skärper tonen kring de ovårdade byggnaderna i Arbrå. Nu får fastighetsägarna fyra veckor på sig att komma in med synpunkter på uppdrag om underhållsutredningar.
På onsdagen tog nämnden beslut om formella förelägganden mot ägarna.

Annons

Besluten innebär att nämnden begär in nya yttranden från ägarna av tre fastigheter:

• Gästgivaren 11 (före detta Arbrå Wärdshus).

• Dundret 5 (där Handelsbanken låg).

• Häradsdomaren 1 (tidigare kommunalhuset).

De tre byggnaderna ligger längs centrala Arbrås gamla genomfartsgata, Bondegatan. Ägare till de två förstnämnda är Gilmar Daagarsson från Kilafors, som även ägde huset i Häradsdomaren fram till mitten av december.

Miljö- och byggnämnden tänker inte acceptera en ytterligare förslumning av centrummiljön.

Och även om fastighetsägarna yttranden avvaktas – de ska ha inkommit senast den 26 februari – så kan det bli nya tvångsåtgärder om inget händer.

Om det brister i underhållet av en byggnad får miljö- och byggnämnden uppdra till en sakkunnig person att utreda behovet av åtgärder. Villkoret är att utredaren är certifierad enligt plan- och bygglagen.

Men fastighetsägarna har möjlighet att ge synpunkter både på utredningarna och vem som ska betala kostnaderna för dessa.

Bo Lindgren (S), ordförande i miljö- och byggnämnden, betonar att det här ska ses som en stark markering.

- Vi är fast beslutna om att detta ska åtgärdas nu. Förfallet är en skamfläck för Arbrå, säger han.

Vid nämndens möte i mars kommer ärendet om Arbrå centrum att tas upp på nytt. Det kan redan då bli aktuellt att pröva frågan om ett vite för att tvinga fram nya åtgärder – om ingen annan lösning presenterats.

Steget efter det är ett så kallat löpande vite, ett slags "böter", som innebär en straffavgift en gång i månaden fram till att byggnaderna återställts i acceptabelt skick.

Gilmar Daagarsson har i de tidigare kontakterna med kommunen och tidningen hävdat att förfallet av hans byggnader beror på att de utsatts för vandalisering.

Mer läsning

Annons