Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare riskerar fängelse för fiffel

Åklagaren anser att företagaren försökte undanhålla staten 700 000 kronor. Han vill att mannen döms till fängelse.

Annons

De tre männen var delägare i ett bolag i entreprenadbranschen. Under våren 2004 pågick förhandlingar om att den ene skulle köpa de två andras aktier.

Företagaren i Bollnäs kommun upprättade ett protokoll om att han ägde alla aktier och skickade in en anmälan om att de andra avgått ur styrelsen. Det var brottsligt eftersom aktieköpet inte var klart, enligt åklagaren som åtalat mannen för grovt osant intygande.

Så var det inte alls, hävdade företagaren som under rättegången uppgav att alla varit överens. De hade till och med tagit i hand, och handslaget gäller, sade hans advokat som bland annat stödde sig på ett rättsfall från 1800-talet.

Företagaren ställdes också inför rätta för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll år 2002-2004. Åklagaren anser att mannen bland annat bokfört privata kostnader på bolaget och inte bokfört alla intäkter. Syftet ska ha varit att undandra staten skatter och avgifter på drygt 700 000 kronor.

Åklagaren vill att mannen ska sitta i fängelse, bland annat för att han använt sig av osanna uppgifter i skriftliga handlingar och staten riskerat att gå miste om betydande belopp. Hudiksvalls tingsrätt meddelar sin dom den 8 april.

Mer läsning

Annons