Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreslår medlare för Brotorgstvist

/

Brotorgsfrågan måste påskyndas på allvar. Det anser Ingvar Persson (M) och Anders Bergsten (KD) och föreslår att en opartisk person utses som medlare.

Annons

De båda vill att förslaget behandlas som ett extra ärende i kommunstyrelsen på torsdag i nästa vecka.

Ingvar Persson, som är Moderaternas oppositionsråd, och Anders Bergsten hoppas att förslaget leder till att inblandade parter kan enas utan en långdragen juridisk process.

- Frågan har delvis gått i stå. Avtalstolkningar och prestige har blivit en käpphäst, skriver de.

I början av april fick kommunchef Leopold Stoltz i uppdrag från kommunstyrelsen att via advokat Björn Myhrberg hävda att Brotorget ska återgå till kommunen.

Men Ingvar Persson och Anders Bergsten befarar att följden blir en process som tar mycket lång tid – och att torgfrågan skjuts på framtiden igen.

- Vi kan inte låta Brotorget, mitt i stadens centrum, ligga som en grusöken i ytterligare flera år.

För att kommunstyrelsen ska behandla det nya förslaget från Ingvar Persson och Anders Bergsten den 6 maj krävs det att en majoritet av ledamöterna accepterar det.

- Varje ledamot har rätt att begära att ett ärende tas upp. Men i det här fallet blir det knepigt eftersom frågan ännu inte är färdigberedd av kommunchefen och förvaltningschefsgruppen, säger kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

Han räknar själv med att Brotorgsärendet kommer upp först vid kommunstyrelsens möte den 3 juni. Därefter får kommunfullmäktige ta ställning till kommunens fortsatta agerande. Där hålls det första ordinarie mötet efter sommaruppehållet den 30 augusti.

- En kommunal handläggning går inte fortare än så här, säger Olle Nilsson Sträng.

Mer läsning

Annons