Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördel SJ-området – om tolv månader

/
  • Thomas Hammar, till vänster, och Hans Larsson från konsultföretaget Hammar Locium Metior AB i Gävle, släppte i går sin rapport om hallfrågan i Bollnäs. Fördel SJ-området, blev resultatet.

Det är samhällsekonomiskt olönsamt att bygga en bandyhall i Bollnäs. Och vill ni bygga en ändå – bygg på Sävstaås.

Eller, ännu bättre, vänta med ett hallbeslut i tolv månader och låt under tiden arenabolaget bevisa om – och i så fall vad – de har att komma med. Så ser kortversionen av rapporten om en bandyhall eller inte i Bollnäs ut.

Annons

På tisdagskvällen presenterades den, rapporten med stort R, den som konsultföretaget Hammar Locum Metior AB i Gävle tagit fram på uppdrag av Bollnäs kommun.

Bandyhall eller inte – det var frågeställningen som konsultföretagets vd Thomas Hammar fick i våras.

Hammar hade tre alternativ att syna. En ny, traditionell hall på Sävstaås, en hall vid Milkoområdet med konstruktion i form av ett övertryckstält samt en hall vid SJ-området. Den förstnämnda i regi av kommunen, övriga med privata byggherrar.

Hur än Thomas Hammar räknade kunde inte nyttorna matcha kostnaderna – därför blev det, sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och oavsett hallalternativ, blankt nej till ett bygge.

- Men vill politikerna ändå bygga, så gör det på Sävstaås.

En hall där skulle belasta kommunen med 7,5 miljoner årligen – SJ-alternativet skulle kosta det dubbla.

Ett hallbygge vid Milko anser Thomas Hammar vara ogenomförbart.

- Dels på grund av riskavståndet till järnvägen, dels för en, som vi uppfattat det, kommande, ny vägförbindelse med en undergång från rondellen genom det aktuella området, säger Hammar.

- Förslaget är således Sävstaås, om politikerna gör en annan bedömning än vi av de goodwilleffekter som kan uppstå.

Huvudförslaget från konsulterna är ändå att politikerna skjuter upp ett beslut i tolv månader – och samtidigt ingår ett avtal med Bollnäs Arena AB om en hall vid SJ-området.

- Ingå ett optionsavtal på ett år med arenabolaget och låt motparten bevisa sina upplägg under optionstiden. Det går även att villkora ett köpeavtal, som är helt utan risk för kommunen, säger Thomas Hammar.

Mer läsning

Annons