Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna fick sista chansen

/

På måndag tas beslut i kommunfullmäktige om Växsjö skolas framtid.
Under onsdagskvällen fick föräldrarna en sista chans att påverka beslutsfattarna.
– Vi anser att vi har blivit lurade, sa Marcus Nygren i föräldrarådet.

Annons

Turerna kring Växsjö skola har varit många och långa, men ödesdatumet närmar sig med stormsteg. Redan om fyra dagar tar fullmäktige beslut om skolan ska läggas ned eller inte.

I dagsläget talar det mesta för en nedläggning. I början av februari gav nämligen kommunstyrelsen i förslag till fullmäktige att Växsjö skola ska läggas ned och att fastigheten ska säljas.

Därför ville föräldrarna få en sista chans att framföra sina åsikter innan beslutet klubbas igenom. Onsdagens möte i Dönjegården i Röste var välbesökt av föräldrar. Ett tiotal politiker och tjänstemän, av 70 möjliga, fanns också på plats.

Föräldrarna gick hårt åt både barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) och för- och grundskolechef Eva Eklund.

– Barn- och utbildningsnämnden tog beslutet den 26 mars i fjol och med den budgeten vi hade då hade vi råd att driva skolan, men det har vi inte nu. Nu har vi inte samma ekonomiska förutsättningar som när vi la förslaget, det är fakta, svarade Jan Lahenkorva.

Föräldrarna vid Växsjö skola undrade också vilken byskola som står näst i tur för nedläggning.

– Jag har hört att det ligger ett förslag från tjänstemän på att Söräng och Västansjö försvinner innan 2012. Snart finns det inga byskolor kvar förutom Rengsjö, men det är ju en mycket stor byskola, sa Milla Larsson i föräldrarådet.

Jan Lahenkorva var snabb med repliken och hävdade bestämt.

– Det finns inget politiskt beslut eller yttrande på att vi ska stänga fler byskolor. Däremot kan det finnas förslag från tjänstemän på olika alternativ för skolorna. En tjänsteman lägger fram förslag till beslut och konsekvensanalyser, men det är vårt ansvar som politiker att ta besluten.

Mer läsning

Annons