Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar måste sätta gränser kring alkohol

/
  • Valborgsmässoafton är en helg då många unga alkoholdebuterar. Så borde det inte vara, anser de här sju som parkerat utanför systembolaget i Bollnäs på fredagen. Från vänster Anne-Lene Lingh och Marie Klaesson  från ungdomsmottagningen, Siv Lövgren, alkoholhandläggare, Barbro Wåger, länssamordnare, Jessica Ulvhag, folkhälsostrateg och Janne Sundin, socialtjänsten.

Janne Sundin är på plats utanför systembolaget - dock inte för att köpa sprit. Sundin jobbar inom socialtjänsten i Bollnäs och delar ut Tänk om-broschyrer till föräldrar eller andra som tänkt köpa ut alkohol till ungdomar.

Annons

Janne Sundin är projektledare i Bollnäs för den så kallade Öckerö-modellen. Modellen föddes - i Öckerö kommun 2002 - och handlar kortfattat beskrivet om att få alla vuxna att sluta upp kring en nolltolerans mot ungdomsdrickande.

Den viktigaste målgruppen i Öckerö-modellen är föräldrar. Forskning visar - tydligt - att föräldrar genom att vara gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster av alkohol.

Så det här med att ni delar ut broschyrer, det fungerar?

- Absolut, dagens föräldrar ä r bättre på att sätta gränser, säger Janne Sundin.

Den kommande helgen är en fältassistent, Hans Jansson, från socialtjänsten i Bollnäs i arbete.

Bra adress för dig som vill ha fakta och tips om tonåringar och alkohol:

www.tänkom.nu

Mer läsning

Annons