Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folks ekonomi knäcks

/
  • Elpriset rusar. Så här har prisutvecklingen det senaste halvåret sett ut för e n kund. Augusti: 1 074 kronor. September: 1 216 kronor. Oktober: 2 310 kronor. November: 2 312 kronor. December: 4 181 kronor. Januari: 5 971 kronor.

Kylan vållar kaos. I plånboken också. Elprischocken riskerar att underminera mångas hushållsekonomi för lång tid framåt. Priset per kilowattimme nådde sin kulmen - 13.80 - under måndagen. Under tisdagen stabiliserades priserna på den nordiska elbörsen Nordpool till cirka två kronor per kilowattimme, ett fortfarande mycket högt pris..

Annons

Inger Bäck jobbar inom försörjningsstödet på Bollnäs kommun:

- Än har vi inte märkt så mycket. Men skräckräkningarna har ju nyss kommit. Vore direkt märkligt om inte det här problemet dök upp på våra skrivbord. Snart.

Ingrid Larsson är konsumentvägledare och budgetskuldrådgivare inom kommunen. I rollen som budgetskuldrådgivare möter hon många bekymrade.

- De har ofta en komplicerad problembild som byggts upp under en längre tid. Och så kommer då en elräkning som ser alldeles omöjlig ut.

Ingrid Larssons stående råd är att alltid, alltid prioritera el och hyra.

Fredrik Landahl är ansvarig inom elhandeln på Fortum Market. Han har också ett stående rad:

- Kontakta oss om du har en tuff elräkning så försöker vi hitta en lösning. Vi är självklart mer intresserade av att få in pengarna i mindre omgångar än att inte få någon betalning alls.

Januariräkningen har medfört en ökad trafik, fler telefonsamtal än normalt, till Fortums enhet i Arbrå.

Magnus Thorstensson, analytiker på branschföreningen Svensk Energi, kritiserar kärnkraftsbolagen för dålig planering. Stora delar av kärnkraften har inte använts alls i vinter. Det har lett fram till dagens extrema situation.

- De har haft dåliga marginaler i sin planering. Man måste ta höjd för det mest osannolika, säger Magnus Thorstensson till Dina pengar.se.

Läs mer om elprischocken i onsdagens Ljusnan.

Mer läsning

Annons