Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkparksbad med anor från 20-talet

/
  • Långnäs är ett av de mer centrala baden. Den klassiska folkparken är också en utmärkt badplats.
  • Från öken till oas. Bollnäs har ett gäng fina badplaster bara några minuter ifrån stadens centrum, Brotorget.
  • Klicka för att se större version.

I Bollnäs badar man! Den lilla staden har minst sju badplatser man med lätthet når till fots, per cykel eller, okej då, med bil. För en nykomling mitt i öknen är det naturligtvis förvirrande. Vart åker jag, hur långt är det, finns det toa? Vi guidar turister och urinvånare till badoasen som passar just dig. I dag spatserar vi runt på Långnäsbadet.

Annons

Längst ute på Långnäs udde finns Bollnäs folkets park med anor från 1920-talet. Här ligger stranden mitt emellan de gamla byggnaderna. Det har visserligen byggts på, renoverats och tillkommit hus under årens lopp men dansbanan påbörjades redan 1927. Den gamla vakmästarbostaden har efter påbyggnationer vuxit till att bli restaurang Terrassen. Här kan gästerna hitta ett bord alldeles vid strandkanten och blicka ut över ett solspeglat Varpen.

– Besökarna kommer så nära vattnet att det nästan känns som att åka båt, säger Anders Callmyr som driver Långnäsparken.

På stranden finns gott om utrymme att sola sig och för den som vill dra sig tillbaka i skuggan finns det möjligheter att flytta upp på gräset under någon tall eller björk.

Att det är långgrunt uppskattas av småbarnsföräldrar och att restaurangen serverar starka drycker uppskattas av de med åldern inne. På sommaren kommer Bollnäsborna hit för att svänga sina lurviga då parken lever upp med klubbar och konserter.

Trots att Anders Callmyr har drivit folkparken i 18 år berättar han att han fortfarande häpnas av vilken underbar plats han arbetar på.

– I går när jag skulle gå hem efter att ha stängt restaurangen var det en otroligt vacker soluppgång. Jag borde ha tagit ett dopp, säger Anders Callmyr.

Mer läsning

Annons