Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkligt när Finnfara bjöd till Bymella

/
  • Halvårsgamla kalven Alma var en populär attraktion på Utigårds lilla lantbruk.
  • Katrin Olsson driver Utigårds lantbruk med maken Bernt. Hon sålde jordgubbsmarmelad, granskottssirap och örtsalt – allt producerat på gården – under Finnfaradagen.
  • Ingegärd Hedberg öppnade upp sin och maken Jannes trädgård för visning. Över 200 personer kom och beundrade makarna Hedbergs lilla paradis.
  • Ingegärd och Janne Hedbergs trädgård är något alldeles extra.
  • Agneta Lindblom och finnskogskännaren Kjell Söderlund lät sig väl smaka på nyöppnade Gårdstunet i Finnfara.
  • Britta Wikström och Christina Nyström i Gårdstunets nyrenoverade kafédel, där de ursprungliga trädetaljerna omsorgsfullt har frilagts. Britta har bott i bygden under hela sitt liv och arbetade tidigare som hemsamarit i just den här byggnaden, då den fungerade som lägenhet. – Kors i alla dar vilket arbete de har lagt ner här, kommenterade hon när hon för första gången efter renoveringen klev in i rummet.
  • Patrik Nyström och Anders Stenberg hade en hektisk dag vid Gårdstunets grillar.

Bymellaveckan bjöd i år på en nyhet i form av en hel by – Finnfara fanns för första gången med i programmet.

Annons

Utomhertens bygdeförening har arrangerat Bymella länge nu, årets vecka är den 17:e i ordningen.

En hel del som erbjuds under veckan är att betrakta som klassiker vid det här laget, men det finns nyheter också. Till exempel hela byn Finnfara, som för första gången fanns med i programmet. Söndagen var lika med Finnfaradagen i årets Bymella.

Och tydligen fanns ett uppdämt intresse för vad den natursköna och stillsamma lilla byn hade att erbjuda, för det blev lite av folkvandringar till de ställen som arrangerat aktiviteter.

På Utigårds lilla lantbruk kunde besökarna hälsa på djuren – kor, får och getter – och handla lokalt producerade produkter. Katrin Olsson bjöd på smakprov på gårdens produkter och räknade in omkring 500 "smakskedar".

Ingegärd och Janne Hedberg har en trädgård som är något alldeles extra. Under femton års tid har makarna, med inspiration av sina många resor världen över, skapat ett personligt paradis som de den här dagen öppnade upp för allmänheten. Över 200 personer kom och fascinerades av en välregisserad blomsterprakt.

Finnfara har till och med begåvats med en helt egen restaurang, som hade premiäröppet den här dagen. Gårdstunet heter stället, som Christina Nyström och Anders Stenberg, eller Stina och Stene som de kallas, har öppnat.

Paret driver sedan tidigare Stenes mat och catering och nu har de även startat Gårdstunet. De båda bor på gården, Christinas föräldrahem, och erbjuder mat lagad med lokalproducerade råvaror. Till en början håller Gårdstunet öppet för sällskap, mot förbeställning, men planer finns redan på ett mer regelbundet öppethållande, för kaféet till att börja med.

– Vi hoppas att kunna hålla öppet både fiket och gårdsbutiken så småningom. Det här var ett litet test, och det var ju fantastiskt roligt att så många kom hit, säger Christina Nyström efter en intensiv dag med omkring 300 besökare.

Mer läsning

Annons