Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkdräkter från Norden

/
  • - Det är varmt här och ser ut som i Katthult, säger Asmundur Kristijanssonm från Island som har yllemössa på sig. På bilden syns även syster Oddný Kristjánsdóttir.
  • Det är varmt här och ser ut som i Katthult, säger Asmundur Kristijanssonm från Island som har yllemössa på sig. På bilden syns även syster Oddný Kristjánsdóttir.
  • Inger-Marie Holm, från Danmark, har en annorlunda huvudbonad som kallas för randig type på danska.
  • Kari-Anne Pederson och Aagot Noss är från Norge och har båda på sig speciella folkdräkter.
  • Alla fem nordiska länder har deltagare med på dräktseminariet i Orbaden.
  • Finskorna i sina dräkter.

Under veckan har det varit Nordiskt dräktseminarium i Orbaden. I år var det Sveriges tur att arrangera och Svenska folkdansringen har visat upp Hälsingland för 55 deltagare från de fem nordiska länderna.

Annons

Dräktseminariet har pågått sedan 1978 och i år var det Sveriges tur att ordna arrangemanget som hålls vart tredje år. Platserna går runt mellan de nordiska länderna och förra gången Sverige arrangerade seminariet var i Dalarna på 1980- talet. När det var dags igen valde arrangörerna Hälsingland som har många fina dräktsamlingar, liksom Dalarna och Skåne.

- Det är perfekt att vara i Orbaden och alla deltagare bor här vilket är bra då vi har nära till Delsbo och Järvsö som vi också besöker. Vi är nöjda och tycker allt känns lyckat, säger Håkan Liby, en av de projektansvariga.

De nordiska folkdräktsentusiasterna är där för att lära av varandra, utbyta erfarenheter om folkdräkter och ta del av det senaste inom forskningen. Under dagarna håller forskare och sömmerskor föreläsningar. Många av besökarna jobbar även med dessa frågor på hemmaplan.

- Det är jättefint här, och det är ett givande och tagande av information och forskning, säger Kristina Rothe, från Finland som har den Finlands-Svenska hälsingedräkten på sig.

På torsdagskvällen planeras en festmiddag i de fina dräkterna med fiolspelande riksspelmannen Hugo Westling. Han ska framföra Hårgalåten så att besökarna får uppleva hambotraditionen.

Mer läsning

Annons