Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingkrisen: Så är läget i Bollnäs

/
  • Bollnäs kommun pressas av brist på boende för nyanlända.

Upp till 190 000 asylsökande väntas i år i landet. Skolan och socialtjänsten i Bollnäs är pressade och det råder brist på boenden.

Annons

Under torsdagen kom Migrationsverkets prognos och fler människor än någonsin söker asyl i landet. Kommunerna har inventerat efter lokaler som kan användas av Migrationsverket.

Totalt har Bollnäs kommun hittat 680 beredskapsplatser, i egen eller privat regi, det är hotell, lägenheter, men även kontorslokaler. Migrationsverket har visat intresse för bland annat Campus Park Heden, där det kan bli 100-200 platser, men förhandlingar pågår mellan ägarna, Migrationsverket och kommunen, enligt Hans Persson, chef för kommunstyrelseförvaltningen i Bollnäs.

Läs mer: Asylboende på Heden

Läs mer: Antal asylsökande slår rekord

Men nu kommer nya riktlinjer där boenden kan förtätas och varje person kan få tre i stället för fem kvadratmeter. Stagården utökas från 128 till 172 platser, Kilafors Herrgård från 126 till 142 platser, Glössbogården från 50 till 70 platser och Lenninge Herrgård från 61 till 80 platser.

Läs mer: Boenden som Bollnäs hittat

Läget är ansträngt i Bollnäs kommun och förvaltningschefer träffas regelbundet för att diskutera läget, enligt Hans Persson. Det har kommit förslag på att snabbt rekrytera två goda män på heltid som kan stötta ensamkommande flyktingbarn. Mer långsiktigt är att bygga en till verksamhet för ensamkommande flyktingbarn, men då måste politikerna skjuta till mer resurser.

– Det är fullt i många skolor, det behövs fler utbildade lärare. Men även fler socialsekreterare, då det finns för få platser för ensamkommande flyktingbarn i Bollnäs. Socialsekreterarna får skaffa platser i andra kommuner och resa runt i landet för att hjälpa och utreda barnen nu, säger Hans Persson.

Det behövs även mer bostäder och personal som kan stötta ensamkommande flyktingbarn som fyllt 18 år, enligt Hans Persson. På måndag kväll informerar han politikerna i kommunfullmäktige om läget.

Mer läsning

Annons