Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera trupper fast i Bollnäs

/
  • Den kinesiska truppen fick annat att tänka på än hemresan när Jakob Leffler Ljungkvist trollade på banketten.
  • Japanske överledaren Akihiro Inoue och hans tunisiske kollega Mohamed Salah Besbes tillsammans med den svenske förbundskaptenen Magnus Olsson (i mitten).

Det skulle handla om epilogen och finalbanketten av VM för idrottare med utvecklingsstörning. Men mycket av söndagens avslutning på Scandic Hotel i Bollnäs präglades av flygstoppet i Europa.

- Vi har haft krismöte och kan konstatera att läget för hemresorna är kaotiskt, säger Magnus Olsson, förbundskapten för det svenska handikapplandslaget.

Annons

På samma sätt som svenskar drabbas utomlands så uppstår förstås motsvarande problem vid utresa för utländska medborgare på besök i Sverige.

På söndagskvällen fanns 11 deltagande länder med 120 aktiva och 60 ledare kvar efter VM-tävlingarna i Höghammarhallen.

- En del länder, som Estland och Finland, är på väg hem sjövägen från Stockholm. Övriga har nu två alternativ att välja på, antingen stannar de här på Scandic eller också reser de vidare till Arlanda för att avvakta läget där, säger Magnus Olsson.

Två länder, Ukraina och Kroatien, har redan valt den senare "lösningen". Men det är en chansning – något hotell var ännu inte fixat på Arlanda under kvällen.

I värsta fall får trupperna ordna provisoriska inkvarteringar på flygplatsen eller i dess närhet. De har i nuläget inga garantier om hotellrum.

En av de större delegationerna, den iranska, reser också vidare mot Stockholm och tar in vid Infra City i Upplands Väsby.

- Men den truppen kommer att stanna ett antal dagar i Stockholm. Det var bestämt sedan tidigare, så de berörs inte omedelbart, säger Magnus Olsson.

Portugal och Spanien vill försöka resa hem med buss.

Vid mötet på hotellet fanns Peter Svensk från Hällbo Buss på plats. Via kontakter med bussbolag i Spanien ser det också ut som han kan förmedla en buss för transporten. Den bussen hämtar i Bollnäs.

Planer finns också att köra en av Hällbo Busstrafiks egna bussar till Belgien, Nederländerna och Frankrike.

- Men ingen bussas i väg före tisdagen, säger Magnus Olsson.

Flera av de långväga gästerna får ta en dag i taget. Kvar i Bollnäs blir tills vidare – om förutsättningarna inte hastigt ändras – både Japan och Kina. Det gäller också Tunisien.

Mer läsning

Annons