Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hatbrott anmäls i Gävleborg

/

Hatfulla kommentarer, någon som spottar efter dig när du promenerar på gatan och hatet som sprider ut sig över internet. Hatbrottsanmälningarna är under 2014 fler än någonsin men i Hälsingland har inte polisen märkt av någon ökning.

Annons

– Jag upplever inte att vi har mycket hatbrott och jag har inte märkt av någon ökning, säger Leif Berglund, förundersökningsledare vid polisen i norra Hälsingland.

I Sverige har rekordmånga hatbrott anmälts. 6 270 anmälningar med hatbrottmotiv kom in till polisen under förra året. Det är den högsta siffran någonsin och en ökning med 14 procent från 2013, enligt ny statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet.

Gävleborgs län har i jämförelse med andra län få hatbrott, men även här har det ökat under de senaste åren. Flest hatbrottsanmälningar i förhållande till folkmängd har Stockholms län.

– Anmälningar om hatbrott får jag in otroligt sällan, men jag har ingen siffra på det. Däremot upplever jag att det är få hatbrott, säger Andreas Hansemon, förundersökningsledare vid polisen i södra Hälsingland.

Hatbrotten är svåra att klara upp, hälften av alla brott utreds men endast fem procent personuppklaras. Med personuppklarning menas bland annat att en person har kunnat bindas till brottet och fått någon form av straff.

– Ett hatbrott kan vara allt från klotter till mord. Vid klotter finns det oftast inget vittne, vilket gör att det blir svårt att utreda brottet. Oftast handlar det om att ha ett vittne eller övervakningsfilmer för att få fram en gärningsman. Och har brottet skett på internet så är det svårt att bevisa att personen har suttit vid datorn, säger Shari Tingman vid hatbrottsgruppen i Stockholm.

När en polisanmälan görs, tas det alltid ställning till om det kan röra sig om ett hatbrott eller inte. Rör det sig om ett hatbrott så kontaktar utredaren kunniga personer inom området för att få riktlinjer.

– Ja det finns speciella riktlinjer för hur vi ska hantera hatbrott och vissa i länet är mer kunniga. Det är oftast de vi sätter på de ärendena, Andreas Hansemon.

Runt hatbrott finns det ingen tydlig lagstiftning. Det finns inget brott i brottsbalken som heter hatbrott vilket gör polisens arbete ännu svårare.

– Man måste bestämma sig för vad det är tillåtet att säga och det krävs en hårdare lagstiftning. Personer måste ansvara för vad de säger och samhället måste bestämma sig vad som är accepterat och inte, säger Shari Tingman.

Läs även:

När hatet kilar sig in i vardagen

Mer läsning

Annons