Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler alternativ utreds i Flästa

/
  • Nya alternativ ska nu utredas för tappningen av mineralvatten i Flästa. Men några ytterligare preciseringar görs inte i det här skedet.

Styrelsen för Flästa Källa AB tittar nu på ytterligare alternativ för placeringen av sin nya anläggning. Samtidigt kallar man det inte längre för mineralvattenfabrik, det nya namnet är tappningsställe.
Fabrik för tankarna till något storskaligt och miljöstörande, säger styrelseordföranden Olle Eriksson.

Annons

På tisdagen höll styrelsen för Flästa Källa sitt första möte efter miljö- och byggnämndens nej till att placera anläggningen inom det inre skyddsområdet för vattentäkten.

Styrelsen känner besvikelse över att en oenig nämnd i förra veckan avslog en lokalisering 400 meter från kommunens tappningsställe.

- Naturligtvis är det ett bakslag att få ett nej. Eftersom vi såg stora fördelar i vårt val jublar man ju inte precis, säger Olle Eriksson.

Men något överklagande har inte övervägts.

Nu handlar det i stället om att försöka hitta "bra lösningar i samförstånd med kommunen".

- Det är vår utgångspunkt. Vi är angelägna om att så snabbt som möjligt finna ett alternativ som kan godtas av alla parter, säger Olle Eriksson.

Hittills har fyra olika alternativ (inklusive företagets huvudalternativ vid fastigheten Flästa 6:9) utretts översiktligt.

Nu tillkommer några ytterligare.

- Men vi har inte stängt dörren heller för något av de fyra befintliga. Det kan ju till och med hända att vi kan jobba vidare med den avslagna lokaliseringen om vissa förutsättningar i vår ansökan ändras. Det återstår att se.

Några nya kontakter med markägare i Flästa har inte tagits ännu, men enligt styrelsen finns det vissa idéer.

- Nästa styrelsemöte hålls den 11 maj och till vår årsstämma den 25 maj måste vi ha klart för oss vilken färdriktning som ska väljas för en ny lokaliseringsprövning, säger Olle Eriksson.

Men att anläggningen måste läggas längre mot väster i Flästa eller Forneby står klart om miljö- och byggnämnden vidhåller sitt avslag.

Det innebär att det krävs kilometerlånga ledningar mellan täkten och det nya tappningsstället.

- Följden blir högre kostnader. Och geologerna brukar inte gilla om grävningarna blir för omfattande, säger Olle Eriksson.

Målsättningen att starta bygget av anläggningen i höst har inte ändrats. Det skulle kunna innebära en produktionsstart till årsskiftet.

Att bygga anläggningen beräknas nu kosta 50–80 miljoner kronor. Omkring 15–20 miljoner kronor ska tillföras genom ytterligare en nyemission, resten handlar om banklån och regionalt stöd.

- Till årsstämman ska vi ha ett totalkoncept. Sedan får aktieägarna bestämma om vi ska jobba vidare.

Olle Eriksson kommer i fortsättningen att vara den som uttalar sig kring lokaliseringen. Vd Hans Degerman får en mer nedtonad roll i processen eftersom han är gift med kommunalrådet Evy Degerman (C).

- Det gör vi för att ingenting ska kunna missförstås, säger Olle Eriksson.

Mer läsning

Annons