Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flästa Källa vill ha ny prövning

För en vecka sedan övervägdes inget överklagande. Men nu besvärar sig Flästa Källa AB ändå över miljö- och byggnämndens nej till placeringen av det nya tappstället för mineralvatten.
- Vi protesterar mot att vårt företag inordnas under rubriken miljöfarlig verksamhet, skriver vd Hans Degerman i överklagandet till länsstyrelsen.

Annons

Nämndens nej till att bygga den nya anläggningen inom det inre skyddsområdet i Flästa togs vid sammanträdet den 15 april. En vecka senare sammanträdde bolagets styrelse. Då ville styrelseordföranden Olle Eriksson försöka hitta bra lösningar i samförstånd.

Nya alternativ till det föreslagna Flästa 6:9 skulle tas fram.

- Vi är angelägna om att så snabbt som möjligt finna ett alternativ som kan godtas av alla parter, förklarade Olle Eriksson.

Men nu vill företaget ändå att miljö- och byggnämndens beslut undanröjs av länsstyrelsen och att ärendet skickas tillbaka till nämnden för ny handläggning.

Hans Degerman har som verkställande direktör utformat besvärsskrivelsen på styrelsens uppdrag.

Kritik ritas bland annat mot hur miljö- och byggnämnden i Bollnäs beredde ärendet.

- Myndigheten har konsekvent undvikit att beskriva de tänkta fördelar som vår etablering skulle innebära. Den information som nämndens ledamöter fick fokuserade enbart på risker, problem och svårigheter, skriver Hans Degerman.

Flästa Källas ledning har svårt att hitta en bättre placering än i det huvudalternativ som lagts fram.

Fastigheten Flästa 6:9 ligger bara 400 meter från själva källan. Det gör att långa rörledningar inte behöver dras.

- Det är en plats som dels är tillgänglig och dels ligger nära källan. Topografin gör också att schaktningen inför bygget begränsas, framhåller Hans Degerman.

Av skrivelsen framgår också att Flästa Källa AB inlett ett "långtgående samarbete med ett mycket stort multinationellt företag".

- Vi kommer att få en omfattande hjälp av detta företag att ta oss in på marknader över hela världen.

Flästa Källa räknar med att inledningsvis sysselsätta ett tiotal anställda. Om det går att uppnå en produktion som medger treskift kan det handla om 20–25.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons