Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flästa Källa ger inte upp sin satsning

/
  • Flästavattnet utvinns ur en grusås intill ett öppet jordbrukslandskap i Flästa, öster om Arbrå.
  • Olle Eriksson är styrelseordförande.

Flästa Källa AB lever vidare. Men det sker i en verksamhet som nu beskrivs som "mycket begränsad".
– Det handlar inte om att vi gett upp, det finns fortfarande en del krokar ute, säger styrelseordföranden Olle Eriksson.

Annons

Lanseringen och bearbetningen av marknaden för ett mineralvatten från Hälsingland fortsätter alltså, men i mindre skala.

Vid bolagsstämman nyligen fick styrelsen också klartecken för att göra ytterligare utredningar.

– Av det 60-tal personer som kom till bygdegården fanns det inte en enda som ville avveckla företaget och likvidera bolaget, säger Olle Eriksson.

Trots att åtta år gått sedan bolaget bildades – och enbart provförsäljningar förekommit – så ska de kommersiella förutsättningarna utredas ännu mer.

– Arbetet under 2014 har omfattat en fortsättning av den tidigare påbörjade förstudien med att analysera potentialen för produkten, skriver bolagsstyrelsen.

Jobbet beskrivs som mer komplicerat än vad företagsledningen och styrelsen räknat med:

– Under ett och ett halvt år har två erfarna och kompetenta personer från livsmedelsbranschen varit knutna till Flästa Källa. Målet har varit ett enda; att finna rätt samarbetspartners och distributionskanaler för en kommersiell lansering.

Det räknas upp vad som gjorts:

– I det här har ingått bland annat införsäljning, konkurrensanalyser, konceptskisser, förpackningstyper och logistikberäkningar.

Enligt Olle Eriksson har man också i denna fas sökt möjligheter för att finansiera bygget av en fullskalig produktionsanläggning i Flästa. Det skulle troligen kräva 20–40 miljoner kronor.

– Men här behövs det tålamod och uthållighet. Just nu finns det begränsade möjligheter att hitta rätt samarbetspartner. Konkurrensläget är hårt.

Vid bolagsstämman föreslogs också att en nedskrivning ska göras av aktiekapitalet eftersom mer än hälften av det nuvarande förbrukats. Det senare beslutet kräver dock en extra stämma som ska hållas den 18 augusti.

Vattnet till Flästa Källa är tänkt att hämtas i Bollnäs kommuns huvudvattentäkt i Flästa. Det är godkänt som naturligt mineralvatten av Livsmedelsverket. I dag utnyttjar kommunen enbart hälften av vattnet för sitt ledningsnät.

Flästa Källa AB har drygt 350 aktieägare med aktieposter i olika storlek.

Mer läsning

Annons