Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flästa firar gatubelysning med reflexvästar och pepparkakor

/

På 1960-talet fick orten Flästa gatubelysning. Femtio år senare firar lokalbefolkningen årligen ljusets inträde med en sammankomst i Kampbacken. Kaffe serveras och reflexvästarna är på.

Annons

Läs också: Spelmän vallfärdar till Flästa

Ett dussin marschaller lyser upp infarten till Kampbacken i Flästa. I kväll har ett tjugotal Flästabor satt på sig reflexvästen för att mötas upp på en kopp kaffe i vinterkylan.

– Vi tycker att det här är en fin tradition, som inte får dö ut. Dessutom är det ett sätt att lära känna sina grannar, säger Nicole Hannemont som tillsammans med sin make flyttat från Belgien till Flästa.

Runt ett bord serveras pepparkakor och saft. Några barn leker i en snödriva och de vuxna står och småpratar.

Läs också: Lena i Flästa självklar gäst på prinsdopet

Barnen Lina, Tilda och Emil Modig var på sammankomsten i fjol och i år är de här igen tillsammans med sin faromor och farfar. Förra året lekte de med några andra barn, som de inte träffat förr, och det var roligt.

– På 1960-talet sydde byn upp kläder till förmån för gatubelysningen. Den invigdes här och sedan dess firar vi det med att träffas och umgås första dagen på sportlovet, berättar Sven Modig.

Traditionen är viktig för lokalbefolkningen menar han. Det är ett sätt att visa att man håller ihop. I Flästa arrangerar man ofta olika aktiviteter flera gånger om året – för att hålla bygden levande.

Olle Eriksson har den här gången ansvarat för att ordna med bord och fika till kvällen.

– Nu när vi får flera nyinflyttade så blir det ju extra viktigt, man vill lära känna varandra. Det är tämligen enkelt och inte alls någon ansträngning att arrangera en sådan här grej.

Läs också: Här är läsarnas lyckönskningar till Linus

Mer läsning

Annons