Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskeståndet i Varpen kartläggs

/
  • Leif Stockhaus och Erik Olnils från Bollnäs fiskevårdsförening är två av dem som hjälper till att lägga näten i sjön under provfiskningen.

I sommar ska fiskfaunan i sjön Varpen i Bollnäs undersökas. Detta genom ett provfiske som ska pågå under två dagar.
- Vi vill få grepp om man bedriver rätt fiskvård här, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent.

Annons

Det är Bollnäs kommun som tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg ska undersöka hur det står till med fiskarna och vattnet i Varpen. Detta blir en komplettering till fjolårets inventeringar av Växsjön, Bollnäsströmmarna och Galvån.

Kalle Gullberg är fiskeansvarig vid Länsstyrelsen och leder provfisket i Varpen. Det utförs med hjälp av totalt 40 långa nät som läggs ut på bestämda ställen och djup i sjön, av bland andra Bollnäs fiskevårdsförening samt elever från Högskolan i Gävle.

Näten läggs i vattnet under kvällen, och tas upp morgonen efter. Sedan ska varje fisk vägas och mätas och alla värden protokollförs. När all data samlats in och sammanställts kan man göra jämförelser med tidigare provfiskningar och därmed få fingervisningar om vad som hänt i vattnet.

- Man kan se om det finns en obalans, vissa fiskar är känsliga för syrebrist, som abborre. Så om abborren har minskat kan det vara ett varningstecken på att något är fel, säger Kalle Gullberg.

Han berättar även att de vill undersöka om det är brist på öring, vilket i så fall kan tyda på att öringen inte kan vandra som den vill på grund av att det är för lite vatten.

- Genom att samla in data och göra analyser av resultaten kan man sedan föra en diskussion med kraftbolagen om att de måste släppa på mer vatten för att fisken ska leva vidare, menar Kalle Gullberg.

Mer läsning

Annons