Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiske som hobby och drömyrke

/
  • Jens Bergh-Forseth var ordentligt skoltrött innan han fann sin drömutbildning till fiskeguide på Naturbruksgymnasiet i Älvdalen.

När 18-årige Jens gick på högstadiet var han rejält skoltrött. Dagarna inomhus med långa matematiklektioner var det värsta som fanns och inga gymnasiestudier kändes lockande. På sportfiskeutbildningen i Älvdalen har han hittat helt rätt.

Annons

Jens Bergh-Forseth från Rengsjö går andra året på den treåriga utbildningen Sportfiske - turism på Naturbruksgymnasiet i Älvdalen. Borta är den monotona vardagen han fasade för tidigare.

- Efter högstadiet gick jag först på Individuella programmet för att läsa upp några betyg. Jag tittade på utbildningar i Bollnäs men inget kändes rätt. Att jag hittade den här var det bästa som kunde hända, berättar Jens.

Utöver kärnämnen som matematik och engelska står ämnen som sportfiske, fiskevård och fisketurism på schemat. Eleverna lär sig bland annat olika fisketekniker och hur man odlar och planterar fisk. Under vintern har de också tagit förarbevis för skoter.

- Jag har fiskat med pappa sedan femårsåldern och varit intresserad sedan dess.

- För ungdomar handlar det om att våga, du måste våga flytta hemifrån och bo själv. Det går snabbt att lära känna nya människor när man bor så nära inpå varandra. Jag trodde att det skulle vara mycket läskigare att flytta men det har gått väldigt bra.

Mer läsning

Annons