Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film ska stoppa GHB-spridning

/
  • Nu vill Torsbergsgymnasiet göra sitt för att stoppa spridningen av GHB. Tanken är att dokumentären om drogmissbrukaren Henke ska få eleverna att tänka till nästa gång de kommer i kontakt med GHB eller andra droger.

En dokumentär om drogmissbruk ska visa eleverna på Torsbergsgymnasiet vad som kan hända om de tackar ja till GHB. Många av dem har blivit less, och vill nu stoppa spridningen av drogen.

Annons

Medellivslängden för en person som är beroende av GHB är 25 år.

- Var försiktiga med den. Det är en riktig skitdrog, säger Janne Sundin från beroendecentrum till barn- och fritidstreorna på Torsbergsgymnasiet.

De har precis sett dokumentären "Jag vill inte leva detta livet", och pratar om drogen som på senare tid fått så starkt fäste i Bollnäs.

Det är filosofiläraren Caroline Snäckerström Sims som tillsammans med ett par kollegor har visat dokumentären "Jag vill inte leva detta livet", och bjudit in personal från beroendecentrum i Bollnäs för att prata med eleverna.

Tillsammans har de varit runt i ett flertal klasser, och igår var det alltså barn- och fritidstreornas tur.

Dokumentären hon visar handlar om den unga killen Henke från Göteborg, som fastnat i drogmissbruk. Efter ett flertal självmordsförsök tvingas han läggas in på behandlingshem.

Alla elever på Torsberg känner till drogen. Men få talar om den. Najla Muhareni tycker därför att det är bra att alla får se dokumentären. Hon tycker att det är dags att få ett slut på spridningen av GHB i Bollnäs, och tror att en sådan här film kan vara rätt sätt att nå ut med faran till henne själv och sina jämngamla.

Klasskompisen Lisa Jonsson tror att man måste tjata om GHB, eftersom så många ungdomar känner till drogen, men inte vet så mycket mer om den än att den är farlig.

- Många fattar inte allvaret, säger hon.

Cecilia Kolsmyr håller med.

- Filmen ger en bra bild av hur det kan gå. För att få stopp på spridningen av GHB måste man själv välja en tydlig inställning till den - att inte prova, utan att våga stå emot. Annars är det grupptryck och umgänget som styr.

Mer läsning

Annons