Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick rätt mot Bollnäs socialtjänst – nu bor sonen hos Tobias i Malmö

När beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen väl kom gick allt snabbt. Strax innan månadsskiftet juli-augusti fick sonen äntligen flytta hem till sin pappa Tobias i Malmö.

Annons

– Det var en oerhörd lättnad. Även om jag vunnit processen var jag livrädd för att de skulle dra i gång något nytt. Hade det inte varit för allt tumult med media är jag övertygad om att de hade gjort det, säger Tobias.

Läs mer: Malmöpappan vinner i högsta instans

I bakgrunden hörs sonen leka och skratta. Tobias berättar att hemflyttningsprocessen gått mycket lättare än vad han hade befarat.

– Klart det är lite märkligt för min son, men jag hade förväntat mig fler och kraftigare reaktioner. Han har inte haft några ohanterliga utbrott eller så.

Barnets biologiska mor bor fortfarande någonstans i Gävleborg. Hon hälsar på hos familjen i Malmö ibland.

– Alla är glada när hon kommer på besök. Min son märker att helt plötsligt finns det inga konflikter längre.

Har ni någon kontakt med familjehemmet i Bollnäs?

– Jag har kontakt med dem regelbundet, skickar bilder och filmer på min son och visar bilder på dem för honom. Men på Viktoriagården har de sagt att vi ska avvakta med direktkontakt. Det är svårt för ett så litet barn att hålla isär situationen annars, säger Tobias.

Viktoriagården i Malmö är en psykiatrimottagning som bland annat jobbar med anknytning mellan små barn och deras föräldrar. Dit går Tobias och hans son en gång i veckan för att träffa en psykolog och en specialpedagog.

Känner du någon bitterhet mot socialtjänsten i Bollnäs?

– Ja, det är klart. Ingen från Bollnäs har bett mig om ursäkt för det övergrepp de gjort mot mig och min son, eller medgivit att de faktiskt har gjort fel.

I ett beslut som kom från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för bara någon vecka sedan riktas hård kritik mot hur socialtjänsten och socialnämnden agerat i fallet med Tobias och hans son. Där poängterar IVO bland annat att socialtjänstens insatser "ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet". Socialtjänstlagen säger att om ett barn ska placeras utanför hemmet krävs föräldrarnas samtycke, om inte situationen är så allvarlig att barnet måste omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga. Samtycket är ingenting som får tvingas fram genom hot om andra åtgärder och föräldrarna är fria att dra tillbaka sitt samtycke när de vill.

Läs mer: "De har verkligen misshandlat vår relation"

Men enligt Tobias utsattes både han och barnens mor för tydligt uttalade hot av socialtjänsten.

– De sa att "om du inte samarbetar med oss kommer vi gå in med LVU". Och de nöjde sig inte med det utan gick ännu längre och sa "gör vi det så kommer dina möjligheter att vara delaktig bli ännu mindre". De hotar alltså med repressalier om man inte går med på deras linje, säger han.

Kommer du att polisanmäla socialtjänsten eller något liknande?

– Jag tror inte det. Det är oerhört krävande att driva de här processerna. Jag vill hellre fokusera på min son och vara mentalt närvarande hos honom.

Läs mer: Socialnämndens ordförande: "Inte mer än att ta till sig och försöka lära sig"

Mer läsning

Annons