Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick fisk som inte skulle finnas – blev början på ett 15-årigt avelsprojekt

/
  • Peter Karlsson trodde inte sina ögon när han 1999 fick upp en öring i Örtjärnarna.
  • Sommaren 1983 genomgick Örtjärnarna i Rengsjö en kontroversiell rotenonbehandling.
  • Anders Olsson, Rengsjö FVOF, visar upp en Rengsjö-öring.

En sommarkväll 1999 tog Peter Karlsson med sig sitt flugspö för att fiska röding i Lilla Örtjärn i Rengsjö, Hälsingland. Det han inte visste då var att hans fångst skulle vara början på en över 15 år lång resa.

Annons

Det Peter Karlsson fick upp var ingen röding, det var en öring. Trots att det inte ska kunna finnas öring i Örtjärnarna längre. Sommaren 1983 genomgick fiskevattnen nämligen en kontroversiell rotenonbehandling.

Robert Bratt, 68 år, var med och genomförde behandlingen.

– Som liten grabb berättade pappa för mig att det funnits öring där men att man på 20-talet planterade in gädda, säger han.

På den tiden var det brist på mat och gäddan var både lättfiskad och en populär maträtt. Därför var det vanligt att man planterade in den i mindre vattendrag. Nackdelen är att gädda är en rovfisk med stor aptit vilket blev förödande för öringsfisket.

– Jag tröttnade fort på att cykla dit och bara få lortfisk så jag såg det som en pojkdröm att någon gång få ädelfisk i Örtjärnarna.

Robert Bratt, som senare blev ordförande i Rengsjö Fiskevårdsområdesförening (FVOF), ville få bort rovfisken. Lösningen hette Rotenon, ett fisk- och insektsgift som blockerar syreupptagningen hos djur med gälar. Rengsjö FVOF presenterade då idén om rotenonbehandling för länsstyrelsens fiskenämnd som gav tummen upp.

Läs även: Fiskeparadis för alla i Rengsjö

– Bollnäs Kommun gav ett blankt nej, men med hjälp av fiskenämnden kunde vi köra över deras beslut och sätta igång med behandlingen, berättar Robert Bratt.

Fiskarna flöt upp, plockades bort och två år senare planterade man in rödingar. Robert Bratt såg sin pojkdröm bli uppfylld. Nu kunde man äntligen få ädelfisk i Örtjärnarna igen. Det han inte visste då var att rödingen inte var den enda ädelfisken i vattnet.

Läs också: Regnbåge, gädda och närgågna björnar – se läsarnas fiskefilmer här

Peter Karlssons öring väckte nyfikenhet. Rengsjö FVOF kontaktade Högskolan i Gävle, som tidigare hade gjort en studie på öringar från Trönö, norr om Rengsjö, och frågade om de var intresserade av att göra ännu en studie. Svaret blev ja och man fiskade upp och skickade in 25 öringar på analys. Efter 6 månader kom provsvaren och analysen visade att öringen var besläktad med Trönös. Det man också kunde utläsa var att Rengsjös öring är genetiskt hel.

Peter Karlsson berättar:

– Fisken är helt outblandad. Den är så ren att den i princip kan spåras till två individer. Det betyder att öringen i Örtjärnarna har levt isolerad under en avsevärt lång tid. Vattnet är 19 meter djupt och fylld med underjordiska källor. Min teori är att öringen har överlevt både gädda och gift där nere på djupet, säger Peter Karlsson.

Efter upptäckten sattes avelsfiske igång för att reproducera öringen. En process som tog över 15 år och fick sitt avslut i oktober 2015, då den med glädje planterades ut i olika sjöar och tjärnar i Rengsjö. Men inte i Örtjärnarna.

– Vi ville inte riskera förorening och tänker helt enkelt låta de vattnen sköta sig själva. Vilket de har visat sig kunna göra alldeles utmärkt, säger Peter Karlsson.

Läs också: Röj med Rengsjö skoterklubb

Mer läsning

Annons