Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ferlin nästa för herr Larsen och hans lekare

/
  • Herr Larsen, med Frank i förnamn, och de två lekarna Bengt Segander, till vänster, och Bengt Häggeborg repar inför Taubepremiären förra året. Nu är det Ferlin som gäller och lekarna har blivit fyra till antalet.

När Tre Lekare och herr Larsen nu tar sig an Nils Ferlin gör man det med ett riktigt proffs i ensemblen – i form av jazzmusikern och basisten Henrik Christensen.
Så när krukmakare Frank Larsen och hans polare, den 24 mars på Bollnäs teaterverkstad, premiärtolkar Ferlin består bandet av fyra lekare.

Annons

Tre Lekare och herr Larsen såg dagens ljus för drygt ett år sedan. Taubekännaren Frank Larsen hade fått en idé om att tolka den svenska nationalskalden på ett annorlunda sätt och trion Lotta Norell, Bengt Häggeborg och Bengt Segander hängde på.

Det annorlunda bestod i att blanda Taube med gamla rockhjältar som Jimi Hendrix och Deep Purple. Vi får väl se vad herr Larsen har hittat på den här gången.

Nils Ferlin (1898–1961) var Bengt Häggeborgs idé. Till en början var Frank Larsen inte särskilt entusiastisk, men sedan han fått klart för sig att Ferlin är så mycket mer än En valsmelodi och När skönheten kom till byn sköt projektet fart.

- Ferlin var en otrolig skicklig poet – och lätt att tonsätta. Han passar perfekt för blues och fyrtakt, som ju jag gillar, säger Frank Larsen.

Larsen och lekarna har främst plockat upp och tonsatt mer okända verk av Ferlin, som En luffare och Tröstlösa dagar, men det går förstås inte att tolka honom utan att ta med just En Valsmelodi och När skönheten kom till byn.

- Fast dom törs man inte röra i för mycket. Det vore nog att betrakta som ett helgerån.

Ferlinprogrammet är 1,5 timme långt och förutom en stor musikalisk spännvidd berättas hela hans liv. En berättelse om en samhällets outsider, där depressioner och missbruk var återkommande inslag.

Att Henrik Christensen, den fjärde lekaren, anslutit ser Frank Larsen som en fin fjäder i hatten.

- Han har ju sitt namn och försvara, så att han vill vara med måste ju betyda att han gillar oss och det vi gör.

Mer läsning

Annons