Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femman fick finaste priset

/

Helt nyligen belönades de med Linkonpriset. Den finaste utmärkelse man kan få inom landstinget. Vi är först i vårt landsting med att riskbedöma alla patienter över 70 år, säger sjuksköterska Anette Frisk.

Annons

Det är fredag och klockan börjar närma sig 08.30. I sjukhuskorridoren och i salarna är det full rusch. Resterna av frukosten ska dukas bort och det är ständigt nya provtagningar på gång.

Här, på avdelning 5 i Bollnäs, tar man emot alla njurpatienter i Hälsingland som behöver inneliggande sjukhusvård och människor med lungsjukdomen kol. Här finns även platser för akutmedicinsk vård.

De flesta är äldre och många allvarligt sjuka.

– Totalt har vi 18 vårdplatser till vårt förfogande säger Anette Frisk, som sitter framför datorn i sjuksköterskeexpeditionen.

– Vi har alltid jobbat förebyggande med fallskador, liggsår och undernäring. Men sedan den 1 januari i år gör vi det rutinmässigt genom datasystemet Senior Alert. Genom att låta 70-åringar och äldre svara på en rad olika frågor går det att få fram en riskbild och den hjälper oss att ta fram rätt åtgärder.

Riskerar en patient att få liggsår är det en speciell luftmadrass som gäller. Handlar det om fallrisk så plockas alla onödiga inventarier bort. Tv-apparaterna sitter numera på väggarna i stället för golvet för att inte vara i vägen.

På 5:an ges även riskpatienterna möjlighet att välja vilken mat de vill. Får de den mat de tycker om så äter de bättre och behöver därmed inte riskera undernäring. .

Just nu är de alltså ensamma om att ha infört Senior Alert inom Gävleborgs landsting. Det finns däremot ett beslut som innebär att alla ska jobba på samma sätt på sikt.

I Hälsingland finns även tre hälsocentraler som arbetar aktivt med att riskbedöma patienter, i Edsbyn, Alfta och Bergvik.

Fick Anette Frisk som hon ville så skulle alla instanser som utför någon form av vård ansluta sig till systemet. Då skulle man vinna massor i hälsa, pengar och ökad livskvalitet.

– Vi kartlägger allt vi gör med våra patienter: Vilka behov de har, vilka åtgärder vi har satt in. Då är det ju bara för, till exempel, vårdcentralen och omsorgen i kommunen att fortsätta vårt arbete. Det är ju inte bara här de riskerar att ramla eller inte få i sig tillräckligt med mat.

Mer läsning

Annons