Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem decennier i hockeyns tjänst

/

Han har följt ishockeyn världen över i mer än ett halvt sekel och har många historier att berätta från turneringar, matcher och resor. Livet som sportjournalist påbörjades tidigt och han var med redan 1954 då Sovjet klev in på den internationella hockeyarenan. Möt Singel Ericson - ett sportorakel som kan allt som är värt att veta om ishockey. Och lite till.

Annons

Året är 1987. Det är final i Canada cup mellan Sovjet och Kanada. En final som avgjordes över tre matcher. Den första hade slutat 6-5 till Sovjet, och den andra skulle visa sig bli en riktig rysare. Efter full tid stod det 5-5 på resultattavlan och matchen gick till förlängning. En förlängning som blev olidligt spännande och sträckte sig fram till och över midnatt.

Spelarna på isen var bortom vanlig trötthet och kanadensisk tv gjorde vad de kunde för att hjälpa sina landsmän. Man bröt ofta för korta reklaminslag så att spelarna kunde få en kort vila. Kort nog för att samla kraft för att fortsätta kämpa. Efter totalt fyra och en halv timmes spel föll avgörandet. Mario Lemieux blev framspelad av Wayne Gretzky och satte 6-5. Kanada hade vunnit. Denna dag satt en tredjedel av Kanadas befolkning framför sina tv-apparater och följde dramat och många hävdade efteråt på fullaste allvar att Kanada borde denna dag som nationaldag. Kanada vinner även den avslutande finalmatchen och tar därmed hem hela cupen.
Det är Singel Ericson som berättar historien om matchen, och han var självklart på plats för att följa dramat i Kanada. Det är en match som han rankar som en av de bästa under hans karriär som hockeyjournalist - alltså en av de bästa matcherna i hela ishockeyns historia.

Läs fortsättningen och möt Singel Ericson i lördagens 24 sidor.

Mer läsning

Annons