Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsgruppen får ny kritik från politiker

Två långvariga strömavbrott i stadshuset i Bollnäs under sommaren, leder nu till hård kritik mot kommunens fastighetsgrupp – och ytterst tekniske chefen Torbjörn Falkeborn.

- Det har blivit lite för mycket nu, säger kommunalrådet Evy Degerman (C).

Annons

Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterades kritik mot fastighetsgruppen från olika håll – och kommunchefen Leopold Stoltz har fått politikernas uppdrag att "vidta nödvändiga åtgärder".

Vid samma möte fick tekniska förvaltningen och dess fastighetsgrupp – där Torbjörn Falkeborn är chef för båda – också skarp kritik för bristande säkerhetsrutiner i samband med åskväder och strömavbrott i sommar.

- I efterhand har vi fått veta att saker som skulle ha åtgärdats efter strömavbrottet den 1 juli inte har gjorts, säger Evy Degerman. Det var obehaglig kunskap vi fick och det blev uppenbart vilka stora brister som finns.

När nästa avbrott kom den 6 augusti – och datorer, telefoner och ventilationssystem slogs ut under två timmar – fanns Evy Degerman på plats i stadshuset:

- Det handlar inte bara om att många anställda inte kan utföra sitt arbete – det kan också bli överhettning av servrar och utraderad datainformation. Det drabbar också medborgarna, som inte nås av information från till exempel räddningstjänsten på hemsidan och inte kommer fram på telefon. Vi i arbetsutskottet är ju också kommunens krisledningsnämnd och då är det helt oacceptabelt att inte ha tillgång till telefon och datorer.

Vid elevbrott ska stadshusets reservelverk slås på och av automatiskt. Men problem med en nätverksbrytare i elverket har gjort att det inte fungerat som det ska i sommar. Brytaren måste återställas manuellt efter elavbrott – i väntan på ett nytt relä med lång leverenstid – och där har rutinerna inte fungerat.

- Någon måste ha ansvar för att reservelverket fungerar som det ska, säger Evy Degerman. Vi måste kunna förlita oss på de tjänstemän som har ansvar för att saker ska fungera – och när det inte fungerar, faller det tyvärr tillbaka på ledningen i tekniska förvaltningen. Det har blivit lite för mycket nu och det lagras på.

Kommunchefen Leopold Stoltz räknar med att presentera förslag till åtgärder för att komma till rätta med de upplevda problemen kring fastighetsgruppen inom ett par veckor:

- Vi har inte ett riktigt fungerande lag i kommunen nu och främst är det samarbetet med fastighetsgruppen som haltar. Och jag som kommunchef – och chef för förvaltningscheferna – har i uppdrag att få ordning på det.

- Inte under hans semester, men vi har fört många samtal tidigare och han är medveten om klagomålen. Jag har också informerat om att jag kommer att utreda detta närmare.

Leopold Stoltz vill inte peka ut vem eller vilka inom fastighetsgruppen som kritiserats för bland annat bristande samarbete:

- Men det är ju förvaltningschefen som är ytterst ansvarig för hur gruppen fungerar. Om saker inte fungerar är det alltid en ledningsfråga.

Mer läsning

Annons