Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartkameror ger pengar till staten

/

Antalet fartkameror i Sverige ökar och så gör även inkomsterna till staten, tack vare fler fortkörningsböter. Och fler fartkameror är på gång till Hälsingland.

Annons

I fjol drog staten in 671 miljoner kronor i såkallade ordningsböter, där den största andelen kommer från trafikbrott, detta enligt en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort. Den främsta orsaken uppges vara att fartkamerorna har blivit fler och mer effektiva. Totalt i Sverige finns det i dag 1077 fartkameror utplacerade längs med vägarna.

I södra hälsingland finns fartkameror på riksväg 50 mellan Söderhamn och Bollnäs samt på sträckan Bollnäs till Alfta. På riksväg 83 sträcker sig kamerorna från Vallsta i norr till Tönnebro i söder. Totalt är det 21 kameror.

– De kameror som sitter uppe är placerade på noga utvalda platser där hastigheten behöver sänkas. Trafikolyckorna och hastigheten har minskat rejält på de sträckorna, säger Ulf Carnerius, trafikpolischef i Gävle.

Enligt Ulf Carnerius kommer det snart finnas fler fartkameror i Hälsingland. Bland annat kommer E4 vid Gnarp att utrustas med fartkameror.

Mer läsning

Annons