Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre politiker i Bollnäs

/

Ett kommunalråd i stället för två, färre politiker i tre av nämnderna och bara ett oppositionsråd. Det föreslår kommunfullmäktiges valberedning inför nästa mandatperiod – och räknar med minskade kostnader på cirka en miljon kronor per år.

Annons

Valberedningen, med Maud Kvarnäng (C) som ordförande, har uppdraget att se över den politiska organisationen för de kommande fyra åren. Nu har beredningen haft sitt sista sammanträde och lämnar sina förslag till fullmäktige för beslut. (Ärendet kommer upp där den 29 mars.)

- Vi är eniga om det mesta, men inte när det gäller oppositionsresursen, säger Maud Kvarnäng.

Om valberedningens förslag går igenom blir det ett kommunalråd på heltid efter valet (nu har S och C varsitt). Samtidigt avskaffas kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott – och antalet ledamöter i miljö- och byggnämnden, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden minskar med sammanlagt sex.

Tre politiker delar i dag på oppositionsresursen (se faktaruta) och uppdraget som oppositionsråd. Ingvar Persson (M) har 40 procent, Ann-Renée Forsström (V) och Kent Hedberg (SVP) 30 procent vardera.

Nu vill valberedningens majoritet att en person ska vara oppositionsråd på heltid.

- Det nuvarande systemet blir dyrt för kommunen, eftersom deltidsarvoderade också får sammanträdesersättning och själva får bestämma var de vill delta, kommenterar Maud Kvarnäng.

Mer läsning

Annons