Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre anställda i kommunen

Bollnäspartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna vill minska kommunens personalkostnader med motsvarande 84 anställda de närmaste åren – och även majoriteten räknar med personalminskningar.

Annons

Den 26 november ska kommunfullmäktige besluta om budgeten för 2013. Kommunstyrelsens majoritet föreslår att kommunalskatten ska vara 20 kronor och 86 öre per intjänad hundralapp. Och för att klara det behöver kostnaderna för kommunens verksamheter minskas med 14 miljoner kronor nästa år.

Oppositionspartierna BP, M och KD vill klara det genom att minska personalkostnaderna med motsvarande 34 årsarbetare 2013 – och med sammanlagt 84 åren 2013–2015.

Majoriteten, där S är största partiet, skriver inte om personalminskningar i sitt förslag – utan om minskade kostnader och att "effektivisera den kommunala resursanvändningen".

- Men minskningar blir det nog, i ungefär det häradet som de tre partierna nämner, säger gruppledaren Jan Lahenkorva. För även om det går att minska på bland annat lokaler, så är kommunen en personalintensiv organisation med cirka 2 700 anställda – och det är där vi måste titta på kostnaderna.

Både majoriteten och de tre oppositionspartierna säger nej till en skattehöjning, medan Centern vill höja med 35 öre – bland annat för att minska barngrupperna i förskolan och utöka timmarna för 15-timmarsbarnen till 30 timmar per vecka.

Mer läsning

Annons