Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga bakterier i milkshakes på Max

/
  • Proverna vid Max togs för drygt en vecka sedan. Därefter har miljökontoret diskuterat problemen med restaurangens företrädare.

Höga halter av en sjukdomsalstrande bakterie har upptäckts i milkshakes hos Max i Bollnäs.

- Det handlar om nivåer som motsvarar den tidigare beteckningen otjänlig, säger livsmedelsinspektör Helena Skoglund.

Annons

Miljökontoret i Bollnäs tog den 7 juli prover på Max hamburgerrestaurang vid Postgränd. Halterna av bakterien Bacillus cereus var då så höga i restaurangens milkshakes att produkten underkändes.

- Om man äter eller dricker ett livsmedel med så mycket farliga bakterier är risken stor att bli sjuk, säger Helena Skoglund.

Bakterien Bacilllus cereus orsakar 2–5 procent av matförgiftningarna i västvärlden och den som drabbas blir oftast intensivt illamående och kräks. Platschefen för Max i Bollnäs var sjukskriven på fredagen och kunde inte nås för kommentarer, men personal vid Max meddelar att översyn pågår.

Miljökontoret har också tagit prover på nio försäljningsställen för mjuk- och kulglass i Bollnäs. I tre fall var glassen tjänlig med anmärkning, men bedöms inte som farlig att äta.

Miljökontoret kommer att göra uppföljningar vid Max genom nya mätningar.

Mer läsning

Annons