Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får underkänt av Migrationsverket

/

Asylboendena på Stagården och Kilafors herrgård mister sina kontrakt med Migrationsverket . Brister i brandskydd gör att anläggningarna kommer tömmas fram till mitten av december.

Annons

Mistol AB som sedan juni förra året driver asylboende på Stagården med 107 platser lämnade in ett nytt anbud i våras för möjligheten att få fortsätta bedriva verksamheten. Samma sak gjorde Kilafors herrgård som har 116 platser.

Beskeden var inte vad leverantörerna önskade. I stället för förnyat förtroende har de i stället fått avvecklingsavtal från Migrationsverket .

Avtalstiden sträcker sig från 16 september till 15 december 2015. Och det här innebär att de båda anläggningarna blir helt tömda innan årsskiftet – så vida inget andra besked kommer under tiden.

Per Linell som driver boendet på Kilafors herrgård är mycket förvånad över det här beslutet från Migrationsverket.

– Det låter helt sjukt. Ena sekunden är vi godkända som boende, sedan är vi det inte för att man på ett halvår ändrat reglerna, säger han.

Migrationsverket krävde en komplettering i somras från Kilafors herrgård gällande brandskyddet.

– Vi har anlitat proffs som konsulter som gjort både utredning och komplettering åt oss, men så godkänns inte deras arbete av Migrationsverkets egna konsulter, säger Per Linell.

Eftersom han är bortrest till i kväll har Per Linell inte kunnat sätta sig in i beslutet till fullo. Beskedet fick han på telefonen från den egna personalen i går, på onsdagskvällen.

– Jag ska titta på beslutet och läsa igenom det noggrant när jag kommer hem, säger han i väntan på planet hem.

Det är inte bara asylboendet på Kilafors herrgård och Stagården som underkänts. Fler boenden i Hälsingland och runt i landet har fått samma besked. Samtidigt har Migrationsverket gått ut med en ny direktupphandling.

– Vi vill inte ge vika utan kommer, om vi får, att söka vidare om att få fortsätta, säger Per Linell.

Micke Lindblom som driver asylboendet på Stagården vill inte kommentera beskedet. Tidningen vet heller inte om han kommer att försöka lämna in ett nytt anbud i den nya direktförhandlingen.

Mer läsning

Annons