Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får ingen sjukersättning

/

Han är halvtidssjukskriven och kämpar för att stanna kvar i arbetslivet. Men trots läkarintyg i långa banor är Jan Johansson enligt Försäkringskassan inte sjuk nog för att få sjukersättning.

- Jag känner mig orättvist behandlad och livrädd för hur det kommer att bli.

Annons

För ungefär nio år sedan blev Jag Johansson sjukskriven från en heltidstjänst på Höghammarskolan och kunde under sju år inte jobba alls. Därefter bestämde han sig för att prova att ta sig tillbaka till arbetslivet. På eget initiativ började han jobba 25 procent och ökade sedan.

- Från augusti 2008 jobbade jag halvtid, och jag har sedan dess haft tillfällig sjukersättning.

Jan Johansson har i omgångar sökt förnyad sjukersättning och det har gått bra - fram till i år när reglerna blivit hårdare. Nu har Försäkringskassan avslagit hans ansökan, trots att han från många håll har intyg om att han absolut inte kan jobba mer än halvtid.

- Läkare och psykologer har skrivit att jag inte kan jobba mer. Men Försäkringskassan lyssnar inte. Det står i avslagen att mina besvär inte är tillräckliga eller livslånga, berättar Jan Johansson.

Han är besviken på hur han blivit behandlad och vill att andra får upp ögonen för hur systemet fungerar. Det som händer för Jan Johansson i höst är att han kommer att övergå från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Något som bland mycket annat innebär ett stort ekonomiskt avbräck för honom.

Han kommer att försöka jobba halvtid i höst. Men ovissheten över vad som ska hända ligger över honom och gör vardagen svårare att ta sig igenom.

- Jag är livrädd för hur det kommer att bli och är orolig för att bli utslängd på bar backe.

Mer läsning

Annons