Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familj räddades ur brinnande hus

(UPPDATERAD 19.30) När naturfotograf Elisabeth Gustafson passerade Hå på lördagsmorgonen såg hon hur lågor slog upp ur en häck i en villaträdgård.
- Vi hade tur som såg elden. Nu räddades gården och allt slutade lyckligt, säger Rengsjöbon.

Annons

Klockan var kring halv fem på lördagsmorgonen då Elisabeth Gustafson och två naturfotografkompisar passerade byn Hå utanför Kilafors. De åkte sakta i försommarnatten med siktet inställt på att få se björn. Men när Elisabeth Gustafson fick se lågor och brandrök från en trädgård lite längre bort, fick hon det inte att stämma.
- Vem är det som eldar kase nu, sa jag högt. Vi vände bilen och tittade. Då såg vi hur en granhäck brann och hur lågorna slickade mot husfasaden. Jag ringde till brandkåren och mina kompisar väckte familjen, berättar hon.
När de boende i huset, tre vuxna och en hund, vaknat och kommit ut påbörjades släckningsarbetet.
- Lågorna från granhäcken var säkert fem meter höga och det började brinna i en av knutarna i den timrade hälsingegården. Tillsammans sprutade vi vatten och hällde vattenhinkar på fasaden för att få stopp på elden. En från familjen tog en motorsåg och fick ner några grenar från häcken för att få stopp på spridningen, säger Elisabeth Gustafson.
När räddningstjänsten kom till platsen var elden nästan släckt.

Mer läsning

Annons