Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallet Askefjord prövas inte igen

/
  • Hur många rätter ska det minst finnas på restaurangernas menyer? Det diskuteras nu inom kommunalförbundet i södra Hälsingland.

Campingarrendatorn Gert Askefjord i Bollnäs riskerar ingen ytterligare prövning i kammarrätten. Kommunalförbundet i södra Hälsingland går inte vidare i ärendet om brott mot alkohollagen.
- Det innebär att förvaltningsrättens dom ligger fast, säger förbundschefen Torbjörn Wannqvist.
Samtidigt diskuteras också nya riktlinjer för serveringstillstånden.

Annons

Det var den 25 oktober som förvaltningsrätten i Falun meddelade att Gert Askefjord vid Bollnäs Camping slipper en varning för att ha brutit mot alkohollagen. Därmed upphävdes den bedömning som kommunalförbundets tillståndsenhet tidigare gjort.

För tillståndsenheten var det ett bakslag. Beslutet att tilldela Gert Askefjord en varning hade grundats på att han dels serverat alkoholdrycker på felaktig tid, dels haft en alltför liten meny i servicebyggnadens restaurang.

Bristerna ansågs som tillräckligt stora för att motivera en varning, men rätten gjorde en mildare bedömning efter att Gert Askefjord besvärat sig.

- Förvaltningsrätten tyckte att det räckte med en erinran och det accepterar förbundet, säger Torbjörn Wannqvist.

- Vi köper de motiveringar som lämnades i domen. Styrelsen var enig om att inte överklaga till högre instans.

Men en fråga som nu också ställs i blixtbelysning är den om matutbudet och menyernas utformning.

Hittills har kommunalförbundet i södra Hälsingland följt statliga folkhälsoinstitutets rekommendation om att minst fem förrätter, fem huvudrätter och fem desserter ska finnas på matsedeln.

Men på flera håll i landet följs istället fördelningen 3-5-3.

- Vi håller nu på att jobba fram ett nytt förslag till policy. Riktlinjerna kan bli klara under våren, säger Torbjörn Wannqvist.

Mer läsning

Annons