Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackförbund: Vi anmäler kyrkoherden på måndag

/
  • Arbetsmiljön är ohållbar vid Bollnäs pastorat, anser fyra fackförbund.
  • Flera fackförbund saknar förtroende för kyrkoherde Lena Wängmark.

Fyra fackförbund anser att personalen vid Bollnäs pastorat saknar förtroende för kyrkoherde Lena Wängmark. Facken hotar med att anmäla arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket på måndag.

Annons

Skyddsombuden vid fackförbunden Kommunal, Lärarförbundet, Vision och Kyrkans akademikerförbund slår larm om arbetsmiljön.

De anser att personalen saknar förtroende för kyrkoherde Lena Wängmark och vill ha besked innan måndag på hur arbetsgivaren ska lösa flera frågor. Om de inte får ett svar innan dess vänder de sig till Arbetsmiljöverket med anmälan.

Enligt fackförbunden handlar problemen om bristande information, bristande rehabiliteringsansvar, bristande respekt för anställdas anonymitet i arbetsmiljöfrågor, bristande ledarskap och bristande respekt för lagar och avtal.

Per Sydén, skyddsombud vid Lärarförbundet, riktar skarp kritik mot kyrkoherden.

– Som fackförbund har vi rätt att påpeka att arbetsmiljön är ohållbar. Vi har rätt att ta till åtgärder och anmäla. Av respekt för kyrkoherde Lena Wängmark vill jag inte utveckla kritiken mer nu. Men arbetsgivaren kan alltid ta reda på vad vi menar, säger han.

Det gäller att skilja på rollen som präst och ledare, anser Per Sydén.

– Lena Wängmark är en utmärkt präst och mycket bra i församlingen. Men att vara kyrkoherde är att vara chef i ett företag och ta ansvar för arbetsledning, säger Per Sydén.

LÄS ÄVEN: Lena Wängmark: En spännande tid att leda kyrkan

LÄS ÄVEN: Oroligt efter kyrkostrider

Själv vill Lena Wängmark veta mer innan hon uttalar sig.

– Kritiken är vag, jag behöver träffa facken innan jag kan svara på frågor. Jag vill ha en god dialog med fackförbunden, säger hon.

LÄS ÄVEN: Hela organisationen under samma tak

Fackförbunden vill ha svar innan måndag. Kyrkorådet reagerar genom att kalla inblandade till möte, men först på torsdag i nästa vecka, enligt ordförande Tor Jonsson (S).

– Fackets synpunkter är på en väldigt övergripande nivå. Jag förstår inte vad de menar. Jag har skickat dokument till fackförbunden med instruktioner på vad en begäran om en arbetsmiljöåtgärd ska innehålla. Jag vill träffa fackförbunden, säger Tor Jonsson under fredagseftermiddagen.

Vid Bollnäs pastorat jobbar omkring 70 anställda.

Mer läsning

Annons