Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket kritiserar Mitt Hjärta

Bollnäsföretaget Mitt Hjärta kritiseras av facket sedan de sagt upp fem sjukgymnaster vid Bergslagssjukhuset i Fagersta.

Annons

Mitt Hjärta tog över Bergslagssjukhuset i februari. Sjukgymnasterna från landstingstiden följde med vid övertagandet.

Bara några månader senare vill Mitt Hjärta lägga ut sjukgymnastiken på entreprenad. Förhandlingarna om uppsägningarna slutade under onsdagen i oenighet mellan facket och företaget.

– Vi behöver andra kompetenser för att kunna fullgöra uppdraget vi fått att utveckla vården i den norra länsdelen. Ingen av sjukgymnasterna har någon vidareutbildning. Det är viktigt att ha ett patientperspektiv i det här, säger Mitt Hjärtas vd Anna Hammarström.

Till Sveriges Radio Västmanland säger facket att Mitt Hjärta genom sitt agerande urholkar Lagen om anställningsskydd, LAS.

Vid övertagandet hade personalen möjlighet att stanna kvar som landstingsanställda. Nu säger en av sjukgymnasterna till lokalradion att de känner sig förda bakom ljuset av Mitt Hjärta.

Anna Hammarström bekräftar att företaget redan vid övertagandet kände till kompetensnivån.

– Vi har hela våren försökt utveckla rehabiliteringsverksamheten och även tagit hjälp från Bollnäs hälsocentral, men vi har inte lyckats. Nu väljer vi den här vägen i stället.

Mer läsning

Annons