Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exploatören håller fast vid Brotorgsplanerna

/
  • Planarkitekt Bashir Hajo tycker att det är viktigt att försöka återskapa en riktig torgkänsla.
  • Björn Johnson förbereder de sista delarna inför byggandet av den nya grundplattan på Brotorget.

Det blir inga ytterligare förändringar i fasaden för den nya byggnaden på Brotorget. Det är exploatörens linje inför de markarbeten som snart ska starta.
- Grundplattan ska vara klar en bit in i december, säger Björn Johnson, styrelseordförande i AB Kungsbacka Tofteredsvägen.

Annons

För en månad sedan presenterade företaget förslaget till ny byggnad på torget.

Det handlar om en torgbyggnad i två avsatser med mellangul fasadputs. Men bara det nedre planet är tänkt att inrymma affärer, med Hennes & Mauritz som hyresgäst i den största butiken.

Förslaget till exteriör mötte hård kritik från flera håll, även från arkitekter. Stelt och fyrkantigt, en byggnad i samma 1960-talsstuk som Åhléns och före detta Domus, tyckte en del.

Men trots det blir det alltså inga nya ändringar – åtminstone inte om exploatören får klart med bygglovet.

Tills vidare har dock Kungsbacka Tofteredsvägen enbart begärt en förlängning av det gamla bygglovet, det som Sjaelsö en gång sökte. Ett byggsamråd hölls tidigare i år.

- Det räcker för att vi ska kunna börja bygga grundplattan. Anläggandet av denna står inte i strid med det bygglov som redan finns, säger Björn Johnson, som även är vd för byggentreprenören Ängabyggen.

I december ska alla markarbeten vara klara enligt tidsplanen. Därefter blir det ett nytt uppehåll innan stommen för affärshuset börjar byggas i mitten av januari.

Hela byggnaden ska vara invigningsklar den 1 oktober nästa år.

Men även om Kungsbacka Tofteredsvägen äger större delen av Brotorget och har byggrätten där så återstår också det slutgiltiga bygglovet. Det nya förslaget till byggnad överensstämmer till det yttre inte med Sjaelsös.

Bygglovsingenjör Lars-Erik Westerberg skulle kunna ge klartecken till ett bygglov via den delegation han har från miljö- och byggnämnden.

- Det förlängda bygglovet är en sak, men när det gäller ett bygglov för hela komplexet så kommer jag med all sannolikhet att föra upp frågan till nämnden i sin helhet, säger han.

Att miljö- och byggnämnden skulle kunna avslå ett nytt bygglov är dock inte troligt. Överensstämmer bygget bara med den gällande detaljplanen så blir det svårt att säga nej.

Mer läsning

Annons