Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: "Brinner du för ett yrke så kan du ta dig dit "

/
  • Björn Arfvelin och Inger Abrahamsson arbetar som  studie- och yrkesvägledare på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

Släck inte det ljus som brinner. Det tycker studie- och yrkesvägledaren Björn Arfvelin, som får uppbackning av sina kollegor.
– Brinner du för ett yrke så kan du ta dig dit bara du kämpar tillräckligt mycket, så småningom, säger han.

Annons

Satsa och sträva efter att nå dit drömyrke. Men du bör vara beredd att ta ett annat jobb under tiden. Det beskedet ger studie- och yrkesvägledare i Hälsingland till dagens ungdomar.

Trots att till exempel vårdyrken skriker efter arbetskraft är det få ungdomar som väljer en sådan utbildning.

Läs mer: Chef på Arbetsförmedlingen: "Visst finns det lata ungdomar"

Enligt Inger Abrahamsson och Björn Arfvelin, studie- och yrkesvägledare på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, kan det förklaras med omognad.

Enligt dem är många ungdomar inte tillräckligt mogna att välja en vårdutbildning i gymnasiet eller ens att börja jobba med det som ung vuxen.

– Man tycker helt enkelt inte det är lockande att ta hand och kanske tvätta äldre människor. I stället är det ett yrkesval som kan mogna fram senare, framför allt om man vill bo kvar i en mindre stad, säger Inger Abrahamsson.

I deras jobb försöker de hela tiden visa eleverna hur arbetsmarknaden ser ut. De är däremot noga med att inte ta ifrån dem sina drömmar.

– Brinner du för ett yrke så kan du ta dig dit bara du kämpar tillräckligt mycket, så småningom. Många esteter kanske drömmer om att bli musikalstjärna, men är samtidigt beredd att arbeta med något annat och ha teater som hobby tills chansen kommer, säger Björn Arfvelin.

Katarina Bylin, studie- och yrkesvägledare på Hälsinglands utbildningsförbund i Nordanstig.

Precis som Arbetsförmedlingens chef Mohamed Chabchoub avfärdar hon lathet som orsak till hög ungdomsarbetslöshet.

– Att ungdomar ansågs lata känner jag igen från när vi 70-talister var unga, det har man sagt jämt, så det är inget nytt, säger hon med ett skratt.

I sitt jobb möter hon många unga som vill ut i arbetslivet. Enligt henne är många realistiska i sina drömmar.

– Jag brukar visa hur arbetsmarknaden ser ut och vilka branscher det finns jobb inom. Ungdomarna jag träffar brukar se realistiskt på sin situation och fundera över alternativen, till exempel om de är beredda att flytta för att få jobba med det de vill, säger hon.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons