Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evin försöker rädda jordbävningsdrabbade

Evin Cetin reste till den jordbävningsdrabbade delen av Turkiet för att hjälpa den fattiga befolkningen som inte kan lämna området. Då kom efterskalven. Nu befarar hon att kölden ska skörda många liv bland de tiotusentals som lever i tält sedan deras hus rasat.

Annons

Genom en match mot Tv-laget lyckades fotbollslaget Dalkurd, med säte i Borlänge, samla ihop en kvarts miljon kronor. De bestämde att pengarna ska gå till de jordbävningsdrabbade i östra Turkiet, där en stor del av befolkningen tillhör minoriteten kurder. Precis som Evin Cetin, som är uppväxt i Bollnäs, har grundarna av fotbollslaget sina rötter bland Turkiets minoriteter.

Evin Cetin blev nyligen första ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna och även ledamot i fotbollföreningen. Det blev också hennes uppgift att åka till Turkiet och se till att pengarna kommer fram till den fattiga befolkningen som drabbades av jordskalven under de senaste veckorna.

- 350 000 personer har redan lämnat området. Kvar är de fattiga.

Evin Cetin kom till Turkiet på måndagen och har känt flera efterskalv. Under sina första timmar i den hårt drabbade staden Van försökte hon få en bild av hjälpbehoven.

- Kylan och snön har kommit. Det är minus tio grader och det blir värre för varje dag. Jag är rädd att kylan kommer att ta livet av ännu fler personer.

30 000 personer i området är i akut behov av boende och mat. Nu lever de i tunna tält.

Evin Cetin rekommenderar den som vill hjälpa till att vända sig inte de internationella hjälporganisationerna och be dem se till att hjälpen kommer fram till de hårdast drabbade.

Enligt Evin Cetin ökar det stora hjälpbehovet i området av att det domineras av kurder.

- Jag blev väldigt bestört när en kvinna sa till mig att det är viktigt att ha ett eget land. Hon sa att "med ett eget land hade vi inte blivit behandlade på det här sättet". Det sker en väldigt tydligt diskriminering av en folkgrupp i landet, och det är den kurdiska befolkningen.

Mer läsning

Annons