Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evin är van att kämpa

/

Evin Cetin tog sina första strider i Gärdesskolans korridorer. Sedan hamnade hon i elevrådet på Torsbergsgymnasiet. Nu är hon politisk sekreterare i Södertälje och kandiderar till Europaparlamentet.

Annons

Hon vill vara med och förändra människors liv. Det är en av Evin Cetins främsta drivkrafter. Hon har ett patos som är få kvinnor i hennes ålder förunnat.

Hon tackar sin uppväxt i Bollnäs för mycket. Häromdagen var hon inbjuden av arbetarkommunens möte för att prata om de frågor som ligger henne närmast. Samtidigt passade hon på att besöka Torsbergsgymnasiet och träffa elever på sin gamla skola.

- Om jag växt upp i Södertälje eller Eskilstuna hade jag aldrig varit där jag är idag, säger Evin Cetin.

För inte helt oväntat är det asyl- och flyktingpolitiken som är hennes hjärtefrågor.

- Jag har sett hur det kan gå fel. Jag har haft turen att ha svenska vänner och svenska klasskamrater under min uppväxt. När jag kom ut i skolorna i Botkyrka nyss, så undrade jag: var är svenskarna?

- Det är inte kontakten med släkten som är det viktiga när man kommer hit som asylsökande, för det har man ändå. Det är kontakten med svenskarna som är betydelsefull.

Nu står Evin på 29:e plats på socialdemkraternas lista till EU-parlamentet. Inte precis på valbar plats, men vem vet, Evin har gjort det omöjliga möjligt tidigare i livet.

Dessutom kan hon livet i EU-parlamentet. Hon har gjort praktik i korridorerna i Bryssel och har många goda kontakter där nere. Evin var också utbytesstudent under juriststudierna vid universitetet i Maastrich, rena språngbrädan in i EU.

 

 

 

Mer läsning

Annons