Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg närmre laglig graffitivägg i Bollnäs: "Vi censurerar en av världens största konstformer"

Kommunstyrelsen har sagt ja till att införa ett pilotprojekt med laglig graffitivägg. Ett slut på censuren av en stor konstform, menar förespråkarna. Men kritikerna fruktar att lagligt klotter leder till mer olagligt.

Annons

Redan i september 2012 skickade vänsterpartisterna Maria Mörk och Henrik Rubensson in en motion om att införa lagliga graffitizoner i Bollnäs. Det var alltså samma år som Bollnäs var årets kulturkommun. Sedan dess har motionen skickats runt mellan olika förvaltningar och nämnder som fått säga sitt.

Först nu börjar ett slutgiltigt politiskt beslut närma sig. I början av mars sa en oenig kommunstyrelse, efter viss debatt, ja till det förslag som arbetats fram.

– Det finns ingen forskning som visar att lagliga graffitiväggar ökar klottrandet, snarare har det motsatt effekt. I dagsläget censurerar vi en av världens största konstformer, sa Maria Mörk (V) på det sammanträdet.

Läs också: Graffiti som tänjer på gränser

Enligt henne finns det ett stort behov av att måla graffiti i Bollnäs, inte bara bland ungdomar utan även bland vuxna.

– Man vill måla lagligt, inte vara illegal, sa Maria Mörk.

Moderaternas Per Bång var dock allt annat än entusiastisk till att införa en laglig graffitivägg.

– Lite graffiti föder mer graffiti. Därför tycker jag inte att vi från kommunens sida ska subventionera det här. Det oroar många fastighetsägare, sa han och yrkade avslag.

Läs också: Klottervåg i Ljusdal

Men Maria Mörk fick stöd av flera andra partier.

– Det finns många kulturyttringar som jag inte är särskilt entusiastisk till, men det ligger i betraktarens öga. Så jag yrkar bifall till förslaget, sa till exempel Peter Nordebo (L).

Det beslut som kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att fatta är att kulturnämnden får i uppdrag att sätta samman en grupp som ska driva ett pilotprojekt med en laglig graffitivägg på SJ-området, som ändå ska rustas upp i framtiden. Gruppen ska bestå av representanter för stadens ungdomar, fastighetsförvaltare, samhällsbyggnadskontoret och konsthallen.

Slutgiltig beslut fattas av kommunfullmäktige den 21 mars.

Läs också: Graffiti ska välkomna besökare till Ljusne

Mer läsning

Annons