Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett konditori somvarit nytt i 100 år

/

Nya Konditoriet i Bollnäs har varit nytt i 100 år. Det är alltså dags att säga grattis till en jubilar som de flesta har ett varmt och hjärtligt förhållande till.
- En del ungdomar drack sin allra första kopp kaffe här, andra förlovade sig, säger Jan Berg, den konditor som drivit verksamheten allra längst.

Annons

Sedan 2007 är det Joakim Olsson som via ett bolag äger Bollnäs idag äldsta konditori.

Men det har funnits sex ägare eller ägarfamiljer totalt. Och den allra första var Anna Skoglund, inflyttad från Nora i Västmanland. Starten skedde på Gustav Adolfs-dagen, 6 november 1912.

Platsen var Sundsvalls Enskilda Banks hus, som låg i det kvarter där Nordea finns idag.

- Anna Skoglund var syster till byggmästarbröderna Skoglund som lät uppföra både bankhuset och Ljusnans hus, säger hembygdskännaren Karl-Erik Westin, som forskat i konditoriets historia.

Men det blev bara ett år i de första lokalerna. Nya Konditoriet flyttade i oktober 1913 tvärs över gatan till den del av Ljusnanhuset där gamla Londonmagasinet höll till. Serveringslokalen låg i nuvarande Torgboden och bageridelen inrymdes i källaren under. Den gamla bakugnen finns fortfarande inmurad där.

Anna Skoglund och hennes man, konditor Curt Erik Eklundh, sålde 1918. Efter det skedde ytterligare ett ägarbyte (J E Schulstad) innan tidigare biträdet Ida Nilsson (Hedberg) tog över 1920. Tillsammans med sin man Karl Hedberg – som skolades om från sadelmakare till konditor – drev hon rörelsen till 1944.

Det var också Hedbergs som den 29 augusti 1936 flyttade konditoriet till det då nybyggda, egna funkishuset i hörnet Brogatan–Odengatan. Där har det funnits sedan dess. Sommartid drevs också en serveringspaviljong på Onbacken.

- Konditoriet och bageriet ryms på bara 155 kvadratmeter. Jag hade utbyggnadsplaner, men de visade sig tekniskt svåra att genomföra, säger Jan Berg.

Han övertog konditoriet 1970 efter sin pappa Curt Berg, som drivit det i 26 år. För Jans del blev det 37. Men hans egen karriär sträcker sig egentligen också tillbaka till slutet av 1940-talet.

- Jag var nog bara fem-sex år när jag började grädda våfflor här på söndagarna, säger han.

Han minns många av stamkunderna, som ofta hade sina givna platser.

- Det är ju ombyggt nu, men där vid fönstret brukade jazzpianisten Jan Johansson sitta, säger han.

Till skyltsöndagen 1955 fick Nya Konditoriet en inredning liknande den vid Rådhuskonditoriet i Söderhamn. Det blev både galon och tidstypiska designtapeter – en miljö som skulle få dagens 50-talsnostalgiker att bli maniska av lycka. Men fyra ytterligare renoveringar har gjorts sedan dess.

Bakverk har kommit och gått, men Joakim Olsson försäkrar att konditoriet ska fortsätta att vara både traditionsbärare och förnyare. I sortimentet finns exempelvis både moccabakelser och den gamla sortens potatisbakelser.

- Konkurrensen förr var hård. Det fanns ju åtta-tio konditorier i centrala Bollnäs periodvis, men när varuhusen kom var vi ett tag det enda riktiga konditoriet i centrum, säger Jan Berg.

Själv började han sina arbetspass klockan tre på natten. Samma sak gäller för dagens NK.

NK, förresten... En gång fick familjen Berg ett stramt brev från Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm.

- Därifrån meddelades att de inte ville ha någon konkurrens om namnet, säger Jan Berg.

Mer läsning

Annons