Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hot mot hälsa och miljö

/
  • Lågenergilampan innehåller kvicksilver och är därför ett hot mot miljön menar många.

Den nya lågenergilampan är inte bara ett hot mot miljön utan även mot hälsan. Det menar Elöverkänsligas riksförbund som är mycket kritisk till riksdagens beslut om att förbjuda glödlampan.

Annons

Den 1 september införde Sverige ett importförbud mot de matta glödlamporna. Senare ska även den blanka varianten fasas ut.

Det är ett led i EU:s arbete mot klimatförändringarna och enligt riksdagen kommer lågenergilampan att dra mindre el.

Beslutet har dock mötts av en hel del kritik.

innehåller kvicksilver och är därför ett hot mot miljön menar många. Elöverkänsligas riksförbund går till och med ett steg längre och menar att hälsan är i fara.

Maskin- och elektronikingenjör Jan Boljang från Dalarna är aktiv i förbundet:

– Det här är helt katastrofalt. Lågenergilampan innehåller en omvandlare som omvandlar 230 volt till tusentals volt. Omvandlaren avger dessutom ett elektromagnetiskt fält som sträcker sig mellan tre till åtta meter beroende av lamptyp. Detta innebär att det räcker med en enda lågenergilampa för att göra en elöverkänsligs liv ännu sämre.

Per Segerbäck som är teknisk- och vetenskaplig rådgivare på förbundet håller med. Han menar att riksdagens beslut var både dumt och förhastat.

så skapar också lågenergilampan stora störningar på nätet. För en elöverkänslig kan detta innebära att hon eller han blir störd av grannens lampor.

– Det har även visat sig att elmätarna kan störas, vilket i sin tur kan resultera i felaktiga elräkningar, säger han.

Mer läsning

Annons